Londonpolisen skyldig i Menezes-fallet
Londons polischef Sir Ian Blair träffade pressen utanför Old Bailey-domstolen efter att polisen den 1 november dömts skyldig till överträdelse av hälso- och säkerhetslagar i samband med dödskjutningen av den oskyldige Menezes. Efter domslutet höjdes röster för Ian Blairs avgång. (Foto: AFP/ Shaun Curry)


Londonpolisen dömdes på torsdagen skyldigt till vållande av fara för allmänfarligt beteende vid dödskjutningen av den oskyldige brasilianaren Jean Charles de Menezes i Stockwells tunnelbanestation, under jakten på terrorister i London den 22 juli 2005.

Polisen dömdes att betala en bötessumma på 175 000 pund samt rättegångskostnader på 385 000 pund. Ingen av de inblandade poliserna dömdes personligen skyldig.

– Vi måste komma ihåg att en oskyldig man dog i samband med ett polisuppdrag – detta är tillräckligt fördömande. Våra tankar fortsätter att vara med Menezes familjen och vänner, och andra offer, sade Len Durvall chefen för polismyndigheterna i London i samband med domslutet.

Det som gjorde fallet kontroversiellt är bland annat de felaktiga upplysningar som myndigheterna givit om Menezes och polisens agerande innan dödsskjutningen, omständigheterna kring spaningsarbetet och hanteringen av den efterföljande utredningen.

Direkt efter händelsen försökte chefen för Londonpolisen, Sir Ian Blair stoppa en undersökning som den oberoende nämnden för klagomål mot polisen (IPCC) gjorde, vilket senare ledde till ett gräl mellan Londonpolisen och IPPC. Först efter sju dagar fick IPPC tillträdde till brottsplatsen Stockwell.

Enligt polisens inledande rapporter och uttalanden till media hade Menezes uppfört sig misstänksamt, försökt att fly ifrån polisen, hoppat över biljettspärren i tunnelbanestationen och inte lytt polisens uppmaning att ge upp.

Sir Ian Blair framträdde
på TV samma dag som dödskjutningen och sade att den dödade personen var en del av terroristverksamheten och att han hade vägrat ge upp trots uppmaningen.

Inget av detta stämde med uppgifterna i IPPC:s rapport som läckte till pressen den 17 augusti 2005. Londonpolisen medgav senare i en rapport att de första uppgifterna inte var korrekta.

Den 27-årige brasilianaren Jean Charles de Menezes var en elektriker som arbetade och bodde i London när han dödades av misstag den 22 juli. Dagen innan inträffade en misslyckad terroraktion mot Londons tunnelbana och polisen var på jakt efter minst fyra terrorister.

Menezes familj har fört kampen för att få fram sanningen om dödskjutningen och anklagat polisen för att avsiktligt ljuga för att dölja sin inkompetens. Deras kamp stöddes av Bianca Jagger, EU:s ambassadör för mänskliga rättigheter.

I och med onsdagens domslut vill Londonpolisen att den sekretessbelagda IPCC rapporten ska offentliggöras omgående.

– Innan detta händer är det inte möjligt att ha en transparant och uppriktigt öppen debatt om livsviktiga frågor om strategi och allmän säkerhet, och potentialen för felaktiga upplysningar och missförstånd kommer att finnas kvar, sade Durvall.