London demonstrerade för Burma
Folkmassan passerar förbi Big Ben under protestmarchen den 6 oktober för att stödja folket i Burma. (Foto: Ben Hedges/The Epoch Times)


En demonstration som startade ovanligt lugnt genom Londons gator brast plötsligt ut i högljudda rop när den passerade förbi Downing Street. Röda band hade knutits till de alltid stängda dörrarna i en symbolisk gest av solidaritet med det burmesiska folket.

De omkring tiotusen demonstranterna som leddes av ett dussin buddistmunkar i saffransfärgade kläder hade samlats för att uppmärksamma civilbefolkningens svåra situation i Burma.

En stormöte hölls på Trafalgar Square där man även lämnade ett meddelande till den brittiska regeringen.

– Det är upp till oss som lever i ett demokratiskt land att värdesätta det vi har och inse att det finns andra som inte har det, sade Dan Walker, 32 år. Dan kom för att stödja Aung San Suu Kyi, ledaren för det demokratiska partiet i Burma. Den 62-åriga ledaren har tillbringat 12 av de senaste 18 åren i fångenskap i sitt eget hem i Rangoon i Burma.

Att få till stånd en demokrati i Burma var ett krav som uttalades av många som deltog på protestmötet, däribland munken U. Uttara, som tackade deltagarna och sade att han hoppades demonstranternas enighet skulle hjälpa ”bringa fred och demokrati till Burma”.


Burma, Rangoon. Foto från den Oslo-baserade oppositionsgruppen Voice of Burma (Burmas röst), 28 september. Ett ungt offer som dagen innan dödades i militärjuntans nedslag mot protesterande människor, ledda av Buddistmunkar. (AFP Photo)

Burma, Rangoon. Foto från den Oslo-baserade oppositionsgruppen Voice of Burma (Burmas röst), 28 september. Ett ungt offer som dagen innan dödades i militärjuntans nedslag mot protesterande människor, ledda av Buddistmunkar. (AFP Photo)

Kirsten de Keyser, en 50-årig dam från London, tyckte att den brittiska regeringen borde agera.

– Man kunde sätta press på de utländska företag som arbetar i Burma att dra sig undan. Kina spelar en stor roll och om vi på något sätt kan påverka Kina så kunde Kina påverka Burma.

Den kinesiska influensen på militärjuntan har inte kunnat gå förbi obemärkt av medlemmarna i föreningen som arbetar för säga adjö till Kinas kommunistparti (Federation of Saying Goodbye to the CCP) vars stora blå banderoll syntes över folkmassan.

Talesmannen Xueling Teng, 36, sade att folk behöver vara medvetna om det kinesiska kommunistpartiets roll och dess påverkan på Burmas diktaturregim.

– De tillhandahåller ekonomiskt stöd och vapen, sade Teng, och vi borde sätta mer tryck på den kinesiska kommunistregeringen. Om vi misslyckas med att göra det, och även om andra länder gör något kan de inte stoppa den burmesiska diktaturen och dess förföljelse av sitt eget folk.

Slutresultatet av demonstrationen blev att Storbritanniens premiärminister Gordon Brown utlovade att tillsätta en miljon pund för akut humanitär hjälp för det burmesiska folket. Han lovade också att försöka påverka det internationella samfundet till att verka för ett återupprättande av fred och demokrati i landet.

Översatt från engelsk version