Lönar det sig att ta vitamintillskott?
Vitamintillskott i form av piller. (Foto: AFP/Philippe Huguen)


Det är ofta jag får frågor om att ta vitamintillskott. En del undrar om de borde ta extra vitaminer för att förebygga sjukdomar. Andra frågar om de behöver ta vitaminer om de äter en välbalanserad kost och en del undrar bara hur mycket C- eller D-vitamin man ska ta.

Lönar det sig att ta vitamintillskott eller är det bara slöseri med pengar? Med mitt skotska arv bär det mig emot att tanklöst spendera pengar. Det borde inte du heller göra.

När patienter ifrågasätter vikten av vitaminer brukar jag fråga dem: “Vad äter du till frukost?”

Det typiska svaret är “Det brukar inte bli någon frukost eftersom jag har så bråttom på morgonen” eller “Jag köper kaffe och en muffins på väg till jobbet.”

Så de börjar dagen med minus på näringskontot. Deras frukost saknar fibrer, vitaminer och mineraler, som till exempel magnesium. En sådan här vana är dessutom ett bra sätt att utveckla förstoppning och överkänslig tarm – irritable bowel syndrome.

Det blir mer minus på näringskontot om dagen fortsätter med hamburgare till lunch. På väg hem kanske det är svårt att motstå att köpa hem färdiglagad middag full med kalorier, socker och salt. Dessutom förstörs mycket av vitaminerna vid en återuppvärmning.

Jag har en del vänner som är strikta vegetarianer. Men i sin iver att undvika produkter från djurriket är det möjligt att de inte får i sig tillräckligt av vitamin B12, zink eller kalcium.

Sedan, vad det gäller alkohol är lagom bäst, eftersom det är vanligt att de som dricker för mycket har ett underskott av vitaminer.

Kroppen förändras allteftersom den åldras. Till exempel producerar magen mindre syra, vilket gör det svårare att ta upp vitamin B12. Jag kommer ihåg en patient, som man trodde hade ett tidigt stadium av Alzheimers. Efter att ha börjat med tillskott av den här vitaminen fick han långsamt tillbaka normal mental funktion.

Vitaminer är inte bara för äldre människor. Kvinnor i reproduktiv ålder borde alla ta extra folsyra dagligen, inte bara efter att de blivit gravida. Det är viktigt att ha mycket av det här vitaminet innan man blir gravid, för att förebygga en defekt i barnets ryggrad. Men fortfarande tar inte tillräckligt många kvinnor till sig av denna information.

Dagens vetenskap har visat att folsyra, vitamin B6 och B12 bidrar till att minska risken för hjärtsjukdom genom att sänka homosysteinnivån i blodet.

Men jag tror att C-vitamin har en ännu större roll i att förebygga hjärtsjukdom. Faktum är att den engelske forskaren Sydney Bush i flera studier har visat att höga doser av C-vitamin och aminosyran lysin kan öppna upp blockerade kransartärer.

Enligt mig har vi här nu flera skäl till varför det är klokt att överväga att ta vitamintillskott. Först behöver vi avfärda missuppfattningen att de flesta människorna i Nordamerika äter en balanserad kost. En avgörande del av den här kosten är snabbmat som inte innehåller tillräckliga mängder av frukt, grönsaker, fibrer, mineralämnen och andra vitala ingredienser.

Som en klok
skotte försöker jag först att äta balanserat. Dessutom tar jag dagligen olika vitaminer och mineralämnen. Det här är ingen billig vana men jämfört med kostnaden av en dålig hälsa ser jag på dessa inköp som en billig försäkring.

En nyskriven rapport kom med oroande nyheter. En del läkemedelsföretag i Nordamerika importerar ingredienser till läkemedel och vitaminer från främmande länder för miljontals dollar. Enligt en rapport från University of California: “Det kunde lika gärna stå Kina-vitamin på vitaminasken”.

Lite ironiskt
är det att fastän tillverkarna måste deklarera var strumporna eller tv:n är tillverkad, så finns det inget sådant krav för vitaminer. Studier har visat att lika väl som att hushållsapparater kan vara av olika kvalité, stämmer det också för vitaminprodukter. Så det är viktigt att vara försiktig och ta reda på varifrån vitaminerna kommer.

Du kan läsa mer på DocGiff.com om vilka vitaminer och mineralämnen som jag tar dagligen och varför jag har valt dem.

Gifford-Jones är medicinsk journalist med privatmottagning i Toronto. Han kan nås på Info@docgiff.com

Översatt från engelska