Lokala polisstyrkor i Afghanistan anklagas för allvarliga övergrepp
Marinsoldater från 3:e bataljonen, 9:e Kodiakkompaniet kontrollerar identiteten på en afghansk lokal polis (ALP) eller Arbaki i Kote Tazagul området i Marjahdistriktet, Helmandprovinsen i maj. (Foto: Massoud Hossaini/AFP/Getty Images)


En del NATO-stödda lokala polisstyrkor, milis och andra ”irreguljära väpnade grupper” i Afghanistan begår fortfarande allvarliga övergrepp, bland annat mord, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW) på måndagen.

Andra brott som begåtts av milisen – som är en del av den afghanska lokala polisen (ALP) – inkluderar kidnappningar, våldtäkter, godtyckliga frihetsberövanden och våldsamma markstölder, sade den New York-baserade människorättsgruppen. Brotten har observerats i provinserna Baghlan, Herat, Uruzgan och i norra Kunduz.

Den 102-sidiga rapporten säger att den afghanska regeringen inte har gjort något eller mycket lite för att ställa milisen och polisen till svars för sina brott.

”Den afghanska regeringen har reagerat på upproret genom att aktivera på nytt miliser som hotar vanliga människor i Afghanistan”, uppgav Brad Adams, Asienchef på HRW.

Rapporten väcker frågor inför den aktuella träningen att överföra makten till afghanska styrkor. Alla utländska stridande trupper väntas lämna Afghanistan i slutet av 2014. Den storskaliga nedskärningen har redan påbörjats med 10 000 amerikanska soldater som ska lämna landet i slutet av året.

Styrkor från ALP tränas för närvarande av USA:s och Natos styrkor inför utträdet ur Afghanistan och det har pågått under det senaste året. Dåvarande befälhavaren för Natos styrkor i Afghanistan, general David Petraeus, sade till den amerikanska senaten i mars att ALP är en hörnsten i Afghanistan skolad polisstyrka för att skydda landet mot rebeller.

I HRW rapporten noterades att det finns brist på tillsyn från den afghanska regeringen och USA:s styrkor vid beväpnande, finansiering och övervakning av den lokala polisen och milisen.

HRW uppmanade Nato att ”kapa banden” med beväpnade grupper som begår brott och skapa en ”välutbildad och noggrant granskad säkerhetsstyrka” som hålls ansvarig för sina handlingar.

”Kabul och Washington måste fullständigt bryta med  stödet till korrupta och instabila miliser om det ska finnas något hopp om en livskraftig, långsiktig säkerhetsstrategi”, sade Adams.

I norra Kunduzprovinsen, där det varit en särskilt snabb spridning av ALP styrkor, beskriver HRW ett ärende där fyra män dödades av milisen under en familjetvist 2009. De män som var inblandade blev inte åtalade eftersom de hade band till den lokala starke mannen och polisen.

I en annan incident ”har ALP anklagats för att ha slagit tonårspojkar och för att ha slagit in spikar i fötterna på en pojke, men de har inte gripits,” står det i rapporten

”Beskyddande länkar till högre tjänstemän i de lokala säkerhetsstyrkorna och centralregeringen tillåter förmodade regeringsvänliga miliser att terrorisera lokalbefolkningen och agera ostraffat,” sade Adams.

NATO:s International Security Assistance Forces mediekontor svarade på rapportens påståenden via sitt Twitterkonto och sade att påståendena ”noggrant kommer att utvärderas för att avgöra nästa steg.”

Den tillade att delar av HRW-rapporten var ”föråldrad eller felaktig”, men har potential att bana en ”ny väg mot förbättring inom vissa områden.”

Översatt från engelska