Lokala medhjälpare misstänks bakom störningar av NTDTV
Kinesiske journalisten Wu Baozhang ber myndigheterna i Taiwan att undersöka signalstörningarna av New Tang Dynasty Televisions (NTDTV) sändningar i Taiwan (foto från NTDTV)


En välkänd kinesisk journalist kräver att de taiwanesiska myndigheterna noga utreder orsaken till störningarna av New Tang Dynasty Televisions signal, i synnerhet för att undersöka om det eventuellt finns något lokalt samarbete för att förhindra dess sändningar.

NTDTV är ett oberoende kinesiskspråkigt tv-nätverk som sänder ocensurerade nyheter om Kina och tar upp viktiga saker som till exempel mänskliga rättigheter och andra frågor som den nuvarande regimen i Kina finner hotfulla. Stationen har råkat ut för en rad olika störningar från regimen, speciellt gäller det deras satellitsändningar in i Kina.

Det finns en risk att störningen nu har utvidgats och sträcker sig in i Taiwan, där demokrati och yttrandefrihet är grundläggande politiska värderingar.

Wu Baozhang, före detta chef för Radio France internationella kinesiska program, berättade för NTDTV att han misstänker att personer i Taiwan kanske samarbetar med den kinesiska kommunistregimen.

Wu sade att även om Peking formellt sett är fullt kapabla att störa NTDTV:s signaler, blev han chockad av att upptäcka att det händer i Taiwan.

– Jag blev chockad av att upptäcka att det här kan hända i Taipei, i ett demokratiskt system. Enligt min erfarenhet skulle inte störningen av NTDTV:s signaler ha lyckats så bra och nedsläckningen gått så smidigt om de inte haft hjälp av några tekniskt kunniga personer i Taiwan.

NTDTV:s signalavbrott började den 17 september och var värst under Kinas nationaldagsfirande den 1 oktober. Kvällsnyheter och program med nyhetskommentarer var speciellt drabbade. Wu påpekade att detta är en typisk manöver som används av det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

-Tidigare brukade KKP störa utländska sändningar under politiskt känsliga perioder. Mina program stördes av KKP när jag arbetade för Radio France International. Andra stora västerländska medier som Voice of America (VOA) och British Broadcasting Corporation (BBC) har också ständigt fått störningar. KKP tillgriper av tradition den här typen av åtgärder för att förhindra det fria inflödet av sanningsenlig information.

Wu sa också att Taiwans lagstiftare, National Communications Commission (NCC), och rättsväsendet borde vara fullt kapabla att grundligt utreda vad eller vem som ligger bakom störningen av NTDTV: s signaler.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23984/