Löfven redo att bilda ny regering
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven blir med största sannolikhet Sveriges nya statsminister. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images)


Socialdemokraternas Stefan Löfven vinner statsministerposten i Sveriges riksdagsval 2014, men mest framåt gick Sverigedemokraterna som nu är Sveriges tredje största parti. Feministiskt initiativ klarade inte fyra procent.

När valresultatet var så gott som färdigt klev Stefan Löfven upp på scenen på Socialdemokraternas valvaka och höll sitt tal, som direktsändes av SVT.

– Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering. Jag ska inleda samtal med Miljöpartiet som jag hela tiden sagt att jag betraktar som en naturlig samarbetspartner, men är även beredd att sträcka ut handen till andra demokratiska partier. Vårt land är för litet för konflikter, sade han.

Löfven har en stor utmaning framför sig när han ska bilda ny regering. Varken de röd-gröna eller alliansen är villiga att samarbeta med Sverigedemokraterna, och frågan är nu hur man ska lyckas bilda en stark regeringskonstellation. 

De röd-gröna har inte tillräckligt med röster för att bilda en majoritetsregering, och allianspartierna har sagt att de inte är intresserade av att bilda en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna. En koalition mellan de båda största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna som tillsammans skulle ha majoritet, är osannolik.

Det rödgröna blocket kommer att få 159 mandat i riksdagen och alliansen 142. Sverigedemokraterna får 48 mandat, vilket kan ge dem en stark vågmästarroll ifall det blir en minoritetsregering. 

Fredrik Reinfeldt sade i sitt tal att han på måndagen kommer att lämna in en avskedsansökan för sig och alliansregeringen.

De röd-gröna hade när 5832 av 5837 distrikt var räknade 43,8 procent, alliansen 39,3. Sverigedemokraterna hade 12,9 procent. Det slutgiltiga resultatet kommer om några dagar då poströsterna har räknats, vilka enligt SVT kan vara uppemot 200 000 röster.