Löfven om knivdådet i Trollhättan: ”En svart dag för Sverige
Statsminister Stefan Löfven begav sig på torsdagseftermiddagen till Trollhättan för att visa sitt deltagande, efter den dödliga knivattacken på Kronanskolan. (MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)


En maskerad man attackerade med svärd- och knivliknande vapen flera personer på en grundskola i området Kronogården i Trollhättan, vid 10-tiden på torsdagen.

En lärare avled på plats. Två elever samt en lärare opererades för sina skador sjukhuset NÄL i Trollhättan. En av eleverna meddelades senare på eftermiddagen ha avlidit.

Den cirka 21-årige gärningsmannen sköts av polis på skolan och dog under eftermiddagen av skadorna.  Han är identifierad, men motivet bakom våldsdådet är ännu okänt. Polisen har gjort en husrannsakan i mannens bostad för att få klarhet i orsakerna. Enligt olika mediers analys av mannens aktiviteter på sociala medier kan han ha haft högerextrema sympatier. En arbetskamrat har beskriver honom som en lugn och tillbakadragen person.

Statsminister Stefan Löfven avbröt torsdagens planerade åtaganden och begav sig till Trollhättan.
– Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, sade statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

”Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver” – statsminister Stefan Löfven

Detta är den första omfattande våldsattacken mot en skola i Sverige. Det rapporterades om panikstämning kring skolan under dagen, då många människor tog sig dit för att söka upp anhöriga.

Polisens informatör Thomas Fuxborg kallar händelsen för ”en av de värsta i Sveriges historia”.

Stavreskolan, som ligger granne med den nu utsatta skolan, fick på onsdagen ett hot där elever uppmanades att inte gå dit idag. Polisen fick kännedom om hotet först idag och har förstärkt skyddet av den skolan.