Ljuv musik i St Lukas
Flöjtisten Per Gross var en av de som spelade i St Lukas-kyrkan i Skövde. (Jenny Brandt/ Epoch Times Sverige)


”Minimalism, maximalism och magnifika barockmästare” kallades den högklassiga konserten som hölls i St Lukas-kyrkan i helgen.

I St Lukas kyrkan i Skövde genomförde i helgen musikerna Per Gross på blockflöjt, Eva Maria Thur på barockcello och Mayumi Kamata på cello en högklassig och variationsrik konsert. Programmet bestod av barockmusik av bland annat kompositörerna Bach,  Buxtehude, Vivalidi och Hotteterre, menockså av modernare verk av Zahnhausen och Shinohara.

Konsertens huvudsolist var vinnaren av Ljungrenska tävlingen för unga musiker, Per Gross, som på olika flöjter virtuost och fantasifullt genomförde de olika verken solo och i trio.

I inledningen av programmet spelades Johan Sebastian Bachs Sonata i e-moll för flöjt och basso continuo där musikerna som trio uppvisade sitt högklassiga barockspel. Som solonummer spelade sedan Per Gross lekfullt och med elegans ett av Jacob van Eycks stycken; Engelsk näktergal.

Följande stycke var också solostycke fast den här gången ett minimalistiskt stycke av Markus Zahnhausen. Här och i två andra modernare solostycken av Zahnhausen och Makoto Shinohara visade Per upp sin oerhörda bredd och att han som musiker även behärskar tongångar som mer liknar modern improvisation.

Övriga stycken som Per spelade upp i trio var bland annat Antonio Vivaldis kända konsert för flöjt C-dur och preludier i e-moll av Jacgues Hotteterre. Inbakat i programmet fanns också ett stycke av Dietrich Buxtehude som den här gången skickligt spelades upp av Mayumi Kamata på cembalo.

Konserten avslutades i trio med virtuosa tongångar i 1700-talsstycket Old Simon the King ur The Division Flute. I slutet lockade Per fram skratt och leenden genom att spelandes gå ut från scenen och rummet. Att konserten var mycket uppskattad bekräftades av en lång finalapplåd där musikerna blev inklappade tre gånger.

Jag är glad över att jag fick en möjlighet att få lyssna till en så intressant och skicklig solist som Per Gross. Kommer det ett tillfälle igen ska jag definitivt gå och lyssna på honom och hans medmusiker igen.