Livsmedelsverket varnar för arsenik i ris
Risfält breder ut sig i Vietnam. Nu varnar livsmedelsverket för höga halter av arsenik i ris och särskilt riskakor. Arsenik finns naturligt i jorden. Foto: Hoang Dinh Nam


Inga riskakor till barn under sex år och ris högst fyra gånger i veckan. Så lyder Livsmedelsverkets nya rekommendationer för att vi inte ska få i oss onödigt mycket arsenik.

En ny undersökning bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. Mest arsenik finns i riskakor, så barn under sex år bör inte alls äta de så populära riskakorna.

Barn bör inte heller äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Dit hör några andra favoriter som risgrynsgröt, rismellanmål och risnudlar. Redan 2012 gav Livsmedelsverket rådet att barn under sex år ska undvika risdrycker.

Det innebär ingen hälsorisk för vuxna som äter ris eller risprodukter några gånger i veckan. Men de som äter ris varje dag och kanske flera gånger om dagen bör försöka minska sin konsumtion.

Vanligen brukar Livsmedelsverket och dietister rekommendera fullkornsprodukter eftersom de är bättre för hälsan. Men fullkornsris innehåller ofta mer arsenik än vitt ris eftersom mycket arsenik finns i risskalet. Fullkornsris bör därför bara ätas ibland.

Ingen skillnad för ekologiskt

I undersökningen ingick 102 olika risprodukter från både stora livsmedelskedjor, ekologiska produkter och mindre varumärken. Halterna varierar både mellan olika produkter och olika märken av samma produkt. I vissa produkter var halterna höga men inte så höga att de innebär akut risk, men på lång sikt kan de öka risken för bland annat cancer.

Att köpa ekologiskt gör ingen skillnad. Arsenik finns naturligt i jorden och halterna varierar mellan olika platser och till och med från en åker till en annan.

Livsmedelsverket har också testat olika tillagningsmetoder. Om man kokar riset med mycket vatten, som man kokar pasta, kan arsenikhalten minskas med över hälften. Att skölja riset före kokning har ingen effekt.

Jobbar för sänkning av gränsvärden

Specialprodukter anpassade för personer med glutenintolerans, till exempel bröd och pasta, hade inte höga arsenikhalter.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket drar slutsatsen att det är bra att äta olika sorters mat och variera mellan olika märken. Då minskar risken att få i sig för mycket skadliga ämnen och det gäller all mat.

Livsmedelsverket jobbar för att gränsvärdena ska sänkas ytterligare så vi slipper produkter med för höga halter arsenik i affärerna. Företagen uppmanas att söka efter så arsenikfritt ris som möjligt till sin produktion, säger Emma Halldin Ankarberg.