Livscoach: ”Det är så här vi kommer att få fred på jorden!”
"Det var en otrolig skicklighet", sade Madeleine Johansson. (Jason Wang/The Epoch Times)
”Det var en otrolig skicklighet”, sade Madeleine Johansson. (Jason Wang/The Epoch Times)

Shen Yun Performing Arts avslutade årets första föreställning i Sveriges femte största stad, Linköping, med två vändor av rungande applåder. Efter uppträdandet träffade NTDTV:s reporter livscoachen Madeleine Johansson som är en utövande buddhist. Hon upplevde showen som mycket upplyftande.

Johansson tyckte att föreställningens budskap var mycket klart och tydligt.

Showen innehåller legender från det forntida Kina, folkdanser, vokalister och ett par scener från dagens Kina. I programboken från förra året kunde man läsa om det forna Kina som ”Det gudomliga landet” och det är dessa traditionella värderingar som Shen Yun återkopplar till i sina framföranden.

Scenen kallad ”Värdighet och medkänsla” handlar om en kinesisk kvinna som fängslats på grund av att hon utövar Falun Gong. Falun Gong är en uråldrig, andlig utövning som ledsagas av tre ord – sanning, godhet och tålamod – och som förbjöds och har förföljts i Kina sedan 1999. I dansnumret berörs en kinesisk polis så av kvinnans medkänsla att han ångrar sina dåd.

– Som utövande buddhist har jag sökt under en lång tid. Jag tycker att budskapet i Falun Gong är så grundläggande – att utöva sanningsenlighet, utöva medkänsla och förbli ståndaktig. Vi tror att andlighet ska vara någonting extatiskt, men det är i nuet och det budskapet framkom väldigt tydligt i framförandet.

Under föreställningens gång återkom man till detta budskap kontinuerligt säger Madeleine Johansson och det är något vi människor behöver höra oftare, anser hon.

– Att vara sanningsenlig, vara närvarande och att vara medkännande, det är så vi kommer att få fred på jorden! sade Johansson som varit fredsaktivist. 1968 deltog hon i fredsmarschen i Chicago. Vid den tiden förstod hon inte riktigt pacifism, menar hon.

Hon tror att det fridfulla kom från musiken och genom undervisningen som genomsyrade föreställningen.

– Man kommer ut härifrån – jag ser de andras ansikten och jag känner det i mig själv, jag är i ett fridfullt tillstånd just nu och föreställningen har definitivt hjälpt mig fram till den punkten. Jag känner det i min kropp just nu. Det är precis som om det här är den jag är.

Hon ansåg att sångtexterna var viktiga, för att få budskapet även genom orden.

– Som utövande buddhist börjar jag få in det – om jag övar medkänsla, om jag utövar sanningsenlighet, när jag är ståndaktig – då är jag en källa till fred i den här världen. För mig är detta det som kommer att transformera vårt samhälle.

Johansson uppmanade människor att komma och se Shen Yun.

– Det här är en mycket speciell händelse, det finns inte mycket underhållning av det här slaget tillgänglig idag och det är svårt att finna uppskattning för skönhet och detta budskap – att bara sitta och vila i det – man kommer ut och känner sig transformerad, man gör verkligen det. Och om jag skulle lyssna på detta varje dag tror jag att jag skulle vara en annorlunda person, sade Madeleine Johansson och skrattade.

Johansson är bekant med Falun Gong sedan tidigare och till Falun Gong-utövarna vill hon säga:

– Jag är glad att ni finns på den här planeten!