Liv kan finnas på 60 miljarder planeter i Vintergatan


Enbart i Vintergatan kan 60 miljarder planeter ha utomjordiskt liv eller vara belägna inom en stjärnas beboeliga zon, enligt en ny studie.

Forskarna har använt data från NASA:s rymdfarkost Kelper, vars uppgift är att söka efter exoplaneter, och kommit fram till att det bör finnas minst en planet med en storlek ungefär som jorden i den beboeliga zonen runt varje röd dvärg. Röda dvärgar är den vanligaste typen av stjärna i Vintergatan.

Nicolas Cowan, tillsammans med Northwestern’s Center for Interdisciplinary Exploration and Research in Astrophysics, konstaterade att majoriteten av planeterna i Vintergatan kretsar kring röda dvärgar.

”En termostat som gör sådana planeter mildare betyder att vi inte behöver titta så långt för att finna en beboelig planet”, sade han i ett pressmeddelande från University of Chicago.

Studien har publicerats i tidskriften ”Astrophysical Journal Letters”.

”Moln orsakar uppvärmning, och de orsakar nedkylning på jorden”, sade forskaren Dorian Abbot i ett uttalande i pressmeddelandet. ”De reflekterar solljuset för att kyla ner saker och ting, och de absorberar infraröd strålning från ytan för att få en växthuseffekt. Det är en del av det som får en planet tillräckligt varm för att kunna upprätthålla liv.”

Endast ett drygt tiotal beboeliga planeter har än så länge upptäckts.

Översatt från engelska