Liu Ji - en pålitlig och effektiv rådgivare
Liu Ji var en pålitlig och effektiv rådgivare. Illustratör: Blue Hsiao


Liu Ji eller Liu Bowen som han också kallades levde mellan åren 1311 och 1375. Han var en enastående militär strateg och en viktig rådgivare till grundaren av Mingdynastin.

Han var uppskattad som person och förekommer i många kinesiska berättelser där han har förknippats med övernaturliga krafter och han lämnade efter sig  en förutsägelse. Liu Ji var även känd för många skrifter om militär strategi, social förvaltning, filosofi, astronomi och fengshui.

Liu Ji var begåvad men uppskattades inte så mycket av mongolernas Yuandynasti.

Liu var i sin ungdom känd för sitt utmärkta minne. Enligt legenden kunde han recitera en bok efter bara en genomläsning. Som barn han hade tillgång till många stora klassiker, inklusive undervisning i taoismen.

När han var drygt 20 år utmärkte han sig i Yuandynastis examen för nationella statsförvaltningen. Detta var mycket märkligt eftersom genomsnittsåldern på kandidaterna som klarade en sådan rigorös examination, var femtio år.

Enligt Mingdynastins (Ming Shi) historiska nedteckningar visade Liu sig vara en kapabel och upprätt ämbetsman under sin över tjugoåriga tjänstgöring för Yuandynastin. Däremot uppskattade regeringen inte hans prestation så mycket och han avgick från sin post och återvände till sin hemstad när han var nära femtio år.

En pålitlig rådgivare till Zhu

År 1359 ledde den blivande Ming-kejsaren rebellerna till att utöka territoriet i söder. Efter att ha hört talas om Lius fantastiska rykte, skickade Zhu budbärare med presenter för att be honom bli rådgivare. Liu svarade först nej men blev övertalad att tjäna Zhu efter att ha fått flera uppmaningar från Zhus officerare.

Zhu blev mycket upphetsad efter mötet med Liu och han blev speciellt imponerad av de strategier som Liu föreslog.  Genom att ena södern och sedan störta den mongoliska Yuandynastin i norr skulle han, Zhu, kunna bli en nationell ledare, menade Liu. Zhu utsåg omedelbart Liu till sin främste rådgivare.

Den utnämningen visade sig vara det bästa beslut Zhu hade fattat. Under de kommande åtta åren gav Liu effektiva råd i alla större militära strategier och politiska händelser.  Han hjälpte Zhu organisera ett antal strider och besegrade två stora militärmakter i söder. Dessutom räddade han Zhus liv i en avgörande strid genom att föra bort honom från fartyget som några ögonblick senare sänktes av fiendens eld.

År 1368 tvingade Zhu alla krigsherrar i södra Kina ner på knä och utropade sig till kejsare av Mingdynastin. Kejsaren likställde Liu med Zhang Zifang som var Handynastins mest framstående rådgivare.

Som ett erkännande av Lius bidrag, beordrade kejsaren att Qingtian, Lius hemstad, skulle undantas från den åriga skattehöjningen. Detta för att ”människorna i Lius hemstad skulle känna sig stolta och berätta hans historier till framtida generationer”.

“Min äldre herre” och hans död

Som den mest betrodda rådgivaren uppskattade kejsaren mycket Liu för hans visdom och upprätthet. Kejsaren kallade alltid till sig Liu till ett separat mötesrum för att diskutera viktiga frågor, och Liu var effektiv och gav råd utan någon reservation.

Liu gav råd om Konfucius klassiska lära till kejsaren. Zhu blev så imponerad och kallade Liu för  ”min äldre herre”, vilket var mycket respektfullt gjort av kejsaren.

Lius personlighet beskrevs som fast och orubblig och han föraktade intensivt smicker och korruption. Han gillades därför inte av sina ambitiösa kollegor vid hovet, speciellt inte de som var ute efter en högre politisk position.

En gång tackade Liu nej till ett erbjudande att bli kansler men gav kejsaren rättvisa och uppriktiga kommentarer om andra kandidater. Hans råd antogs dock inte av kejsaren och en av kandidaterna Hu Weiyong, som Liu hade givit mindre smickrande kommentarer, kände därefter djup agg mot Liu.

Liu försökte leva ett anonymt och isolerat liv efter pensioneringen från politiken, men det räddade honom inte från Hu Weiyongs falska anklagelser. Kejsaren kallade Liu till huvudstaden och fråntog honom hans årslön. Han dog några år senare 65 år gammal. Ryktet säger att han blev förgiftad och att Hu Weiyong, som då var kansler, låg bakom.

Lius förutsägelser

Förutom Lius politiska prestationer var han också känd som poet, författare och astronom. Enligt sägnerna var Liu en av gudarna gynnad person som förknippades med övernaturliga förmågor.

Det sades att han kunde förutsäga framtida händelser och kände till gångna händelser inom en tidsrymd av ettusen år. Han kallades av en del lärda för ”Gudomlig kinesisk Nostradamus”.

En av hans mest kända förutsägelser är känd som “Shaobing ge” (en kinesisk pannkakssång) där texten har fått många tolkningar. Även om äktheten fortfarande är mycket omdiskuterad verkar många tolkningar matcha många historiska händelser som sträcker sig över 600 år efter Lius död.

Sedan lång tid tillbaka har Kina varit känt som ”Mittens Rike”. Benämningen har en djup innebörd och beskriver ett land där gudomliga varelser och människor en gång i tiden levde sida vid sida. Den traditionella kinesiska kulturen anses vara en ”gudomligt” inspirerad kultur, och är den enda kultur i världen som har 5 000 år av kontinuerligt nedtecknad historia. Den har efterlämnat otaliga litterära klassiker, historiska dokument, kulturlämningar och nationella förteckningar som speglar dess enorma omfattning.