Litet barn låstes in i "svart fängelse" i 81 dagar under världsutställningen i Shanghai
18 månader gamla Xiang Nanbei låstes in i ett "svart fängelse", alltså ett slags inofficiellt, illegalt häkte, med sina rättssökande föräldrar. Där blev de sittande i 81 dagar och Xiang led av undernäring. Familjen släpptes dagen efter världsutställningen i Shanghai stängde. (Med tillstånd av Du Qingyan)


Ett 18 månader gammalt barn led av undernäring när han tvingades sitta inlåst i 81 dagar under världsutställningen i Shanghai tidigare i år. Barnet hölls inlåst i en fabrik som tjänade som ”svart fängelse” tillsammans med sina föräldrar, som är petitionärer och som rest för att överklaga om sin sak för myndigheterna.

Barnets mor, Du Qingyuan, sade till Epoch Times att omgivningen var förskräcklig för ett litet barn. De satt inlåsta i ett rum hela dagarna utan frisk luft. Barnet var tvunget att äta samma mat som föräldrarna fick och kunde inte få någon mjölk eller frukt. Han blev sjuk och avmagrad.

– Han fick ingen näringsrik mat. Han blev snabbt mager och fick ofta hosta och feber, sade Du.

– När hans tillstånd förvärrades började vi protestera, men de som höll oss inlåsta reagerade inte förrän mer än en månad senare, och det enda de gjorde då var att ge oss en flaska yoghurt och lite frukt varje dag. 

På morgonen den 12 augusti hade Du och hennes man Xiang Wenyin tagit med sin son Xiang Nanbei till Yangpudistriktet i Shanghai, till det myndighetskontor där man överklagar om man anser sig orättvist behandlad av staten. De skulle träffa chefen, Chen Wei, för att få resultatet av det sammanträde som hållits angående deras protester mot att deras hus revs ner illegalt för sex år sedan.

När de kom till kontoret blev de överraskade och bestörta när en medelålders man hotade dem med repressalier om de ”fortsatte göra det de gjorde”.

När Du insisterade på att få se resultatet av sammanträdet ringde mannen efter förstärkning, och ett trettiotal män kom och misshandlade dem, tog deras mobiltelefoner och tvingade både dem och deras lilla barn in i en bil, som körde dem direkt till det svarta fängelset.

Paret var rasande och krävde att få veta vad de hade gjort fel och varför de griptits. De fick höra att ”ni har inte gjort något fel, ni har hållit igång ordentligt på sistone och nu får ni ‘vila ut’ här.”

Parets hus revs illegalt 2004, men de säger att de aldrig fått någon kompensation eller erbjudits någon annan plats att bo på.

De hade satt allt sitt hopp till att de skulle få rättvisa när deras sak behandlades, vilket skedde tidigare i år. Medan de väntade på att meddelas om reultatet var de tvungna att tigga för att överleva i Shanghai, och de höll till i området nära utställningen. De hade med sig det yngsta av sina tre barn.

– Det har gått ett halvår sedan de behandlade vår sak, men de vägrade ge oss resultatet, sade Du.

Familjen släpptes fri den 1 november, dagen efter att världsutställningen stängt. De fick då även höra utslaget i deras fall. Sammanträdet hade inte löst någonting och deras situation var oförändrad.

I förberedelserna inför världsutställningen förflyttade Shanghais lokalregering minst 18 000 familjer och 270 fabriker. Många invånare i närheten av Huangpu-floden tvingades flytta och fick minimal kompensation. Otaliga har blivit hemlösa och en del har gripits, misshandlats och i vissa fall till och med dödats i kampen för att få behålla sin egendom, som Epoch Times tidigare rapporterat om.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47729/