Litauen stänger kärnkraftsverk från Sovjettiden
Tekniker stå mittemot huvudreaktorn vid kärnkraftverket i Ignalina i Visaginas, Litauen, den 18 december. (Foto: Petra Malukas/AFP/Getty Images)


En timme före utgången av 2009, stängde Litauen den sista kärnreaktorn i det enda kärnkraftverket som ligger i staden Visaginas.

Kärnkraftverket, som kallas Ignalina, har varit i drift i 26 år och byggdes när landet fortfarande var en del av Sovjetunionen.

Stängningen av reaktorn som producerar nästan 80 procent av landets elektricitet kommer att innebära högre priser för invånarna i Litauen. Landet kommer att behöva importera sin energi från Ryssland, i en tid av lågkonjunktur och en svår ekonomisk situation.

-Vi kommer att få betala två till tre gånger mer för energin, och vår konkurrenskraft på den europeiska marknaden kommer att ta skada, berättade Bronislovas Lubys, VD för det kemiska konsortiet Achemagruppen för Associated Press.

Stängningen av anläggningen var ett villkor för Litauens medlemskap i Europeiska unionen. De insisterade på att anläggningen som är en säkerhetsrisk måste stängas. EU gav Litauen 820 miljoner euro för att täcka delar av kostnaden för nedläggningen av kärnkraftverket.

Ignalina, som ligger nära gränsen till Vitryssland, har samma uppbyggnad som den ukrainska reaktorn i Tjernobyl, vars krasch orsakade den värsta tragedin i kärnkraftshistorien om År 1986, överhettades en reaktor och exploderade. Det radioaktiva nedfallet som följde förorenade ett stort område och dödade tusentals människor.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27289/