Linné kommer till Göteborg!
Carl von Linné är fokus i utställningen A Tribute to Linnaeus, som idag öppnades i Botaniska trädgården i Göteborg. (Foton: Joni Partanen/Epoch Times)


Idag klockan ett hölls invigningen av landskapsarkitekt Ulf Nordfjells prisbelönta utställning A Tribute to Linnaeus i Botaniska trädgården i Göteborg.

Hundratals besökare njöt av den vackra utställningen och dagen till ära bjöd solen på ett oväntat gästspel.

Trädgården som är en hyllning till Linné har tillkommit med anledning av 300-årsjubiléet av hans födelse.

– Vi har försökt att koppla samman arvet från Linné och hans tid med modern arkitektur och design, säger Ulf Nordfjell, som vill integrera arbetet för biologisk mångfald och en hållbar ekologisk utveckling med design.

Han säger att trädgården tillkommit i ett nära samarbete mellan många olika inblandade parter och han är mest stolt över att samarbetet har fungerat så bra.

– Det är ett fantastiskt teamwork som möjliggjort utställningen, säger han och nämner Linnés sommarbostad i Hammarby utanför Stockholm som en inspirationskälla för arbetet med trädgården.

Vattnet, som är ett återkommande
tema, länkar samman de olika delarna i utställningen, och det leder tankarna till både djupa tjärnar i mossbevuxna skogar och strömmande floder och vattendrag. Grovt timrade väggar målade i 1700-talets ljusgråa nyans och falurött skapar scener och rum som ger en känsla av både exteriör och interiör i trädgården.

Vi återfinner många av Linnés favoritblommor som t ex den söta Linnea Borealis, men även vilda smultron. Och så den vackra vita krollijan. Ett av de mer oväntade inslagen är lingon, och i det gröna bladverket kan man redan skymta något lite rosaaktigt som snart ska bli ”skogens röda guld”.


Flera hundra besökare kom för att se utställningen som vunnit guldmedalj i Chelsea Flower Show i London.

Flera hundra besökare kom för att se utställningen som vunnit guldmedalj i Chelsea Flower Show i London.

Vatten, växter, blommor och kvarnhjul i granit kompletteras av tre vackra konstverk som skapats av den norska konstnärinnan Anne-Karin Furunes. Det första är ett porträtt av mästaren själv. De två andra av ananas och banan. Linné betraktade dessa som botanikens ”kronjuveler”.

En av besökarna, Jean Ivan Almstrand, är en Linnébeundrare som tillsammans med sin hustru kommit från Alingsås för att se Linnéutställningen.

– Jag är imponerad över hur fräscht allting är och naturligtvis även estetiken; vattnet och stenarna”, säger han. Han berömer också arbetet som lagts ned på de många detaljerna.


Stilrent i landskapsarkitekten Ulf Nordfjells trädgård.

Stilrent i landskapsarkitekten Ulf Nordfjells trädgård.

Utställningen som vann en av de prestigefyllda guldmedaljerna i Chelsea Flower Show i London i maj har transporterats över till Sverige, och trots den långa resan klarade sig i princip alla växter utan problem. Nu ska utställningen få rota sig på sin nya plats på västkusten.

Två gånger om dagen från torsdag till söndag under juli, augusti och september, sker guidade visningar, berättar informatör Agneta Green som hoppas att Linnéträdgården ska bli en permanent del av botaniska trädgårdens utställningar.