Linna tvingas lämna sin post
Tidigare diskrimineringsombudsmannen Katri Linna kommer att fortsätta sitt politiska arbete inom regeringskansliet. (Foto: Jenny Jarnestedt/ do.se)


Efter kritik från många håll fråntas nu Katri Linna posten som diskrimineringsombudsman (DO) med omedelbar verkan.

Regeringen har beslutat att förflytta Linna till en tjänst inom regeringskansliet. Håkan Sandesjö, tidigare generaldirektör för utlämningsnämnden och tillförordnad generaldirektör för konsumentverket, har tillsatts som vikarierande DO tills dess att en ordinarie har utsetts, meddelade integrationsminister Erik Ullhag i ett pressmeddelande.

Linna hade egentligen fyra år kvar som DO, och skriver i ett pressmeddelande att hon själv anser sig vara kapabel att fortsätta att utveckla DO-myndigheten, men att regeringen har gjort en annan bedömning. Hon har bland annat kritiserats för att ha skällt ut medarbetare offentligt och att ärenden legat för länge.

– Vi behöver en nystart för diskrimineringsarbetet. Det har funnits problem med diskrimineringsombudsmannen. Jag och regeringen vill ha en kamp mot diskriminering som verkligen fungerar, så att den kvinna som drabbas av diskriminering, eller om jag för att jag är född i ett annat land, drabbas av diskriminering också kan få upprättelse, sade Ullhag till TV4 Nyheterna.

Katri Linna kommer att arbeta vidare som generaldirektör. Hennes uppdrag kommer att vara att ta fram en vitbok om övergrepp mot svenska romer under 1900-talet, meddelar man på diskrimineringsombudsmannens hemsida.