LinkedIn censurerar omnämnanden av Falun Gong i Kina
LinkedIns VD Jeff Weiner. LinkedIn har på sistone hamnat i blåsväder för att man censurerar information för sina kinesiska användare i enlighet med den kinesiska regimens önskemål. (Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images)


I början av juni erkände LinkedIn att man i Kina blockerar information som användare lägger upp om massakern på Himmelska fridens torg. Epoch Times har nu även fått reda på att företaget censurerar ett annat "känsligt" ämne, nämligen Falun Gong.

New York-bon Suman Srinivasan, som tidigare arbetade som webbutvecklare på Epoch Times, fick nyligen ett email från LinkedIn där han meddelades att hans profil inte längre kan ses i Kina, men att den är synlig i resten av världen.

LinkedIn är ett socialt medium som är tänkt att användas för professionella kontakter och nätverkande, så ens profil, där man anger erfarenhet och intressen, är själva kärnan i affärsidén.

När Srinivasan ringde till LinkedIn fick han veta att anledningen var att han nämnde i sin profil att han utövar Falun Gong, en traditionell kinesisk andlig metod som förföljs i Kina.

– De sade att om jag tog bort det kritiska språket mot den kinesiska regimen så skulle de ta bort blockeringen av min profil, sade han.

Det här erbjudandet innebär en uppmjukning, eftersom LinkedIns tidigare policy har varit att helt blockera alla omnämnanden av metoden, enligt de representanter som Srinivasan talade med.

Srinivasan vill att andra ska få veta hur de som utövar metoden i Kina behandlas.

– Förföljelsen i Kina är fasansfull. Jag vill göra allt jag kan för att försöka stoppa den, sade han.

Tre andra användare, varav två arbetar för Epoch Times, har också fått liknande meddelanden från LinkedIn. Två nämnde förföljelsen av Falun Gong, och en skrev bara att hon utövade Falun Gong.

Efter att det avslöjats att LinkedIn censurerade poster om Himmelska fridens torg inför 25-årsdagen av massakern, gav representanter för företaget långa och detaljerade telefonintervjuer, men gällande censuren av omnämnanden av Falun Gong lämnade man bara ett kort, skriftligt uttalande.

Doug Madey från LinkedIn upprepade att man från början varit medvetna om att man skulle behöva rätta sig efter kinesiska censurlagar när man startade verksamheten på kinesiska.

Det är fortfarande oklart vad exakt LinkedIn censurerar i Kina. Två av regimens fem huvudmål för censur, Falun Gong och demokratiaktivister, har redan bevisats att de censurerar, men de tre övriga – tibetaner, uigurer och självständighet för Taiwan – är mindre tydligt.

Representanter för tibetanska och uiguriska grupper har svarat att de inte har märkt att deras medlemmar censurerats på LinkedIn.

Rapportering av Joshua Philipp


Suman Srinivasan bosatt i New York, USA, fick sitt LinkedIn-konto blockerat i Kina, eftersom han nämner Falun Gong i sin profil. (Foto: Med tillstånd av Suman Srinivasan)

Suman Srinivasan bosatt i New York, USA, fick sitt LinkedIn-konto blockerat i Kina, eftersom han nämner Falun Gong i sin profil. (Foto: Med tillstånd av Suman Srinivasan)