Lindring för syriska flyktingar upprör i Danmark


I Danmark har det flammat upp en debatt om flyktingmottagandet från det inbördeskrigsdrabbade Syrien.

Landets Flyktingstyrelse har föreslagit att asylkraven, i enlighet med Europakonventionen, ska lindras för syrier som kommer från delar av landet där de riskerar att utsättas för tortyr och övergrepp.

En prognos som visar att antalet flyktingar för helåret väntas öka till 7500, från förra årets 7000, vilket i sig ska vara en ökning med nästan 3700 sedan 2011, skriver Berlingske, upprör vissa debattörer.

Venstres Inger Støjberg kallar förslaget en ”ren bekännelse” av regeringen i fråga om asylpolitiken, som hon menar har försämrats de senaste åren och har gjort Danmark till en ”asylmagnet”. Hon berarar också att lindrigare asylregler kan göra det lättare för terrorister att komma till Danmark.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti, har begärt överläggningar med justitieminister Morten Bødskov, Socialdemokraterna. Henriksen befarar att en ökad syrisk invandring ytterligare skulle bidra till ”getton, arbetslöshet och andra integrationsproblem”, skriver Berlingske.

Justitieminister Bødskov sade dock i ett uttalande till nyhetsbyrån Ritzau på torsdagen att det inte kommer att bli någon lagändring.

– Asylreglerna är inte ändrade. Och det har inte blivit lättare att får asyl. Det ska fortsätta att ske en individuell behandling av alla, säger han.