Lika många asylsökande trots gränskontroller
Antalet asylsökande har minskat med cirka 600 per dag sedan gränskontrollerna infördes förra veckan. På bilden syns flyktingar som vill ta sig vidare till Sverige från Köpenhamns centralstation. (Foto: Asger Ladefoged/AFP/Getty Images)


Sedan regeringen förra veckan införde gränskontroller, på inrådan av Migrationsverket, har omkring 1 600 personer sökt asyl i Sverige, uppger Migrationsverket. Antalet som reser in för att söka asyl ligger ungefär på samma nivåer som innan gränskontrollerna infördes.

– Så här långt kan vi inte se att det har någon påverkan, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, till Epoch Times.

Hon säger att det är för tidigt att dra några slutsatser av de införda gränskontrollerna och menar att man bör vänta några veckor för att se resultatet.

Även Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, sade tidigare till Sveriges Radio att det är ”i paritet med hur det har sett ut senaste dygnen och senaste veckornas”.

Fler än veckan före

Enligt Öhvall Lindberg har det till och med varit något fler asylsökande än förra veckan. Den senaste veckan har 10 553 personer sökt asyl i Sverige, uppger Migrationsverket. Av dessa var 2 942 ensamkommande flyktingbarn. Sedan september har omkring 80 000 asylsökande registrerats, vilket är lika många som under hela 2014.

Migrationsverket har bedömt att gränskontroller kan leda till ett mer ordnat mottagande eftersom det kommer många asylsökande till Sverige.

Det har inte förekommit några direkta incidenter vid gränskontrollerna. Men TT rapporterar att flera flyktingar har avvikit från Migrationsverkets lokaler i Malmö utan att registrera sig.

Många vill vidare

– Det är ingen bra ordning. Så ska det inte fungera, säger inrikesminister Anders Ygeman till TT.

Många som egentligen ville vidare till Finland eller Norge väljer nu att stanna i Sverige istället, säger Ygeman till SR.

– Vissa grupper kommer detta ha en dämpande effekt på, i andra grupper kan det leda till att vi får fler flyktingar, säger han till SR.

Enligt SvD blev effekten av de införda gränskontrollerna tydlig på boenden som tar emot transitflyktingar, som vill passera Sverige för att söka asyl i till exempel Norge eller Finland.

– Det brukar komma omkring 60 personer per dag, men i helgen har vi bara tagit emot ett fåtal, säger Ali Khalil, flyktingsamordnare på Islamic Reliefs boende för transitflyktingar, till SvD.

Sophia Öhvall Lindberg säger också att det är oerhört akut med boende för de asylsökande och man vågar inte garantera att man i fortsättningen kan hitta boende till alla.