Libyska soldater försökte enligt NATO minera Misratas hamn
Libyska rebeller gråter efter att en kamrat blivit skjuten i huvudet vid ett sjukhus i Misrata den 29 april (Foto: Christophe Simon/AFP/Getty Images)


Libyska styrkor lojala mot Muammar Gaddafi har försökt lägga ut minor vid den belägrade staden Misratas hamn, sade NATO-tjänstemän på fredagen.

NATO:s marina styrkor hittade ”ett antal små farkoster” och efter undersökning ”stoppade Gaddafi-trogna styrkors mineringsoperationer med syfte att hota införseln av humanitär hjälp till Libyen”.

Minorna placerades ut flera kilometer från land, nära farleden in i hamnen. Totalt hittades tre minor vilka desarmerades.

Rebeller som kontrollerar Misratas hamn blev förvarnade av NATO innan NATO stängde av hamnen tillfälligt. Två fartyg kunde inte föra i land förnödenheter till staden, där den humanitära situationen har gått från dålig till än värre under de gångna veckornas strider.

– Mineringen av en civil hamn av Gaddafi-trogna styrkor är uppenbart ägnad att stoppa det lagliga inflödet av humanitär hjälp till de oskyldiga civila i Libyen och är ytterligare ett avsiktligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolution 1973, fastslog den italienska flottans viceamiral Rinaldo Veril, befälhavare över Marinhögkvarteret i Neapel.

Mussa Ibrahim, talesperson för Gaddafi, sade att Libyska styrkor har tagit kontroll över hamnen på fredagen och sade att om rebellerna inte kapitulerar inom fyra dagar så kommer de att dödas.

– Vi kommer att slåss för Misrata soldat för soldat, ung man för ung man, ung kvinna för ung kvinna, sade han till Al Jazeera, och tillade att Libyska styrkor kommer att ”göra slut på” utländska stridskrafter om de inte lämnar landet.

På torsdagen slogs libyska rebeller och Gaddafi-trogna soldater nära gränsen om en viktig övergång, vilket även spillde över till Tunisien. Flera Gaddafi-trogna trupper tillfångatogs av tunisiska soldater..

”Med tanke på allvaret i det inträffade … har tunisiska myndigheter informerat libyerna om deras synnerliga indignation och kräver åtgärder för att omedelbart få stopp på dessa brott”, sade den tunisiske utrikesministern enligt tidningen The Guardian.

Översatt från engelska.