Libyska rebeller omringar Khaddafis fäste
En soldat från Zintans martyrbrigad vaktar frontlinjen nära Umm Khanfis, åtta mil öster om staden Sirte. (Foto: Eric Feferberg/Getty Images )


I söndags började trupper under Libyens övergångsregering att omringa staden Bani Walid, vilken enligt mediarapporter står under kontroll av Khaddafi-trogna trupper.

Enligt AP säger rebellerna att förhandlingar med Khaddafi-styrkorna kollapsat och att de nu enbart väntar på order att attackera staden, vilken ligger omkring 16 mil söder om huvudstaden Tripoli.

En av rebellernas förhandlingsmän har berättat att samtalen kollapsat efter att en libysk talesman, Moussa Ibrahim, sagt att rebellerna som skulle komma in i staden för att diskutera frågan först måste lägga ner sina vapen.

– Jag har inget att erbjuda just nu. Från vår sida är förhandlingarna avslutade, sade chefen för rebellförhandlarna, Abdallah Kanshil till Al Arabiya news.

En talesman för rebellmilitärerna, Ahmed Bani, berättade för AP att ”striden har redan avgjorts” för Bani Walid och att ”det är endast en fråga om timmar” innan de sätter igång ett anfall.

Det största delen av Libyen, inklusive huvudstaden Tripoli, är under kontroll av det rebellstödda Nationalla övergångsrådet. Flera städer, däribland Bani Walid och staden Sirte kontrolleras av Khaddafi-trogna.

Översatt från engelska