Libyen attackerat av missiler i natt
En Tomahawkmissil avfyras mot Libyiska vapenförråd. (Foto: AFP/US NAVY)


Under lördagen inledde franska plan beskjutningar mot militärfordon i Tripoli, för att i enlighet med FN:s resolution skydda civilbefolkningen i Libyen. 

USA och Storbrittanien slöt under natten upp och med hjälp av skepp och ubåtar sköts över 110 missiler iväg för att utplåna Gaddafis vapenförråd. Man träffade ett 20-tal luftvärnsinstallationer och luftförsvarsanläggningar med missilerna. 

Enligt BBC väntas fler flygplan från Kanada, Danmark och Spanien sättas in under dagen. 

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé menar att räderna fortsätter tills Gaddafi ”slutar attackera civila, drar tillbaka sina trupper från de områden som de har trängt in i och tillåter libyer att uttrycka sina förhoppningar om demokrati”.

Carl Bildt sade i Ekots extrasändning på söndag morgon att det till sist blev nödvändigt att bomba Libyen och att FN-resolutionen också gett detta mandat. 

– Jag ser ingen politisk lösning utan att Gaddafi lämnar. Vad jag hoppas man kan uppnå är, att man får en politisk förändring och att  man utifrån det kan bygga ett nytt Libyen, säger Bildt. 

Storbrittanien, Frankrike, USA, Norge, Qatar och Danmark planerar att stödja operationen, medan Ryssland, Kina, Tyskland, Polen och Australien inte tänker delta.