Liberias förre president dömd till 50 år för krigsbrott
Liberias förre president Charles Taylor i domstolen i Leidschedam, nära Haag, den 30 maj. Taylor anklagas för att ha beväpnat Sierra Leones rebeller, vilka betalat honom med blodsdiamanter. (Foto: Toussaint Kluiters/AFP/GettyImages)


Liberias förre president Charles Taylor, som förra månaden fälldes för att ha hjälpt till och medverkat till rebellernas fruktansvärda brott i Sierra Leones inbördeskrig, har dömts till 50 års fängelse av en av FN sammansatt Sierra Leone-tribunal.

Det långa straffet innebär att den 64-årige Taylor sannolikt kommer att dö i fängelse. Straffet är dock lägre än de 80 år som åklagarsidan begärt.

”Taylor fälldes för att ha planerat det allra vidrigaste i hela kampanjen av grymheter mot Sierra Leones folk, passande nog kallad, Operation ingenting levande. Han inte bara planerade det, utan befallde även att den skulle vara ‘skräckinjagande’ och att ‘alla tänkbara medel’ skulle användas, säger åklagare Brenda J Hollis i ett uttalande.

Rebellernas brott innefattar bland annat mord, tortyr, stympning, våldtäkt, sexuellt slaveri och användandet av barnsoldater. Kriget i Sierra Leone pågick mellan 1991 och 2002 och krävde 50 000 människors liv.

Domstolen har fastslagit att Taylor, i egenskap av Liberias president, missbrukat sin tjänst och hjälpt rebellerna för egen ekonomisk vinning. Sierra Leones rebeller övervakade illegal verksamhet i diamantgruvorna och gav en del av vinsten till Taylor i form av blodsdiamanter.

Taylor är det första statsöverhuvud sedan andra världskriget som döms och fälls i en internationell domstol. Åklagarsidan lyckades emellertid inte fälla Taylor för att ha tagit kommandot över rebellerna.

– Det är viktigt att de som ansvarar för storskaliga kriminella handlingar i krig inte ges någon mängdrabatt, sade åklagare Hollis som överväger att överklaga den delen av åtalet.

Domare Richard Lussick, som läste uttalandet för tribunalens räkning, erkänner att domstolen gått in på outforskad mark när man tillkännagav domen och säger att även om Taylor inte direkt övervakade rebellerna, sätter hans ledarskapsroll i Liberia ”honom i en klass för sig själv”.

Taylors försvar presenterade flera förmildrande fakta i ett försök att korta straffet, däribland att den före detta presidenten uppvisat gott uppförande under tiden han suttit fängslad i väntan på rättegången. Tribunalen avfärdade de flesta av dem.

– Domstolen vill understryka allvaret i Taylors missbruk av allmänhetens tillit, och den anser att hans svek överväger de skillnader som annars skulle kunna hänföras till ansvarsfrågan som diskuterats ovan, sade Lussick.

Under rättegången hävdade Taylor att USA ska ha betalat miljontals dollar för att manipulera rättegången och menade att vittnen skulle ha köpts, rapporterar All Africa. Taylor förnekar att han ska ha hjälpt rebellerna som begått brotten och hävdar att han snarare fungerade som fredsmäklare under slutet av inbördeskriget.

– Domen som fastslås idag kan inte ersätta amputerade armar och ben, kan inte väcka till liv de som mördats, kan inte läka såren hos offren för sexuellt våld, och kan inte ta bort de permanenta känslomässiga, psykologiska och fysiska ärren hos dem som blivit slavar eller rekryterats som barnsoldater. Men denna dom ger ett visst mått av rättvisa för dessa fruktansvärda brott, sade Hollis.

Båda parter har 14 dagar på sig för eventuell överklagan.

Översatt från engelska.