Libanesisk minister dödad i attentat
LIBANON, Beirut : Den libanesiske industriministern Pierre Gemayel mördades i Beiruts förort i de senaste floderna av attacker på anti-syriska politiker och man anklagar redan Damaskus med arga röster. På denna från libanesisk nyhetsbyrå Dalati och Nohra distribuerad bild ser man industriminister Pierre Gemayel (vänster) och hans far Amin den 21 november 2006. De deltar i en kransläggnings ceremoni i Beirut vid den avlidne familjepatriarken och grundaren av Phlange-partiet Pierre Gemayels staty. AFP PHOTO/DALATI AND NOHRA


Libanons tongivande Syrienfientlige minister Pierre Gemayel har skjutits ihjäl i sin bil. Syrien, dit misstankar riktas, fördömer dådet. En terrorhandling som vill splittra Libanon, kommenterar USA.

Libanon skakas av ännu ett politiskt mord. Pierre Gemayel, kristen minister och uttalad Syrienkritiker, sköts ihjäl i sin bil nära Beirut i dag på eftermiddagen.

Mordet skruvar ytterligare upp spänningen i Libanon, där maktkampen rasar mellan den Syrienfientliga allians som dominerar regeringen och Syrienvänliga krafter, särskilt shiarörelsen Hizbollah.

Politiker och journalister, i synnerhet Syrienkritiker, har utsatts för en rad attentat efter mordet på förre premiärministern Rafiq al-Hariri i februari förra året. FN:s utredare har anklagat Syrien för inblandning i det mordet, som utlöste stora protester och tvingade Syriens militär att lämna Libanon efter 29 år.

Syrien bedyrar sin oskuld i samtliga attentat, men många riktar misstankarna mot Damaskus även denna gång. Därifrån fördöms dock mordet, meddelar Syriens officiella nyhetsbyrå Sana enligt Reuters.

Saad al-Hariri, son till Rafiq och ledare för den Syrienfientliga alliansen, sade omedelbart efter mordet på Gemayel att ”Syriens hand” finns bakom mordet. Han sade att den syriska regimen ”försöker mörda varje fri människa”.

Beväpnade män öppnade eld mot 34-årige Gemayels fordonskolonn när den passerade genom det kristna området Sin al-Fil. Industriministern, vars far är den före detta presidenten Amin Gemayel, fördes till sjukhus i ilfart men hans liv gick inte att rädda.

Maktkampen i Libanon har skärpts av att regeringen har godkänt skapandet av en FN-stödd internationell tribunal för att ställa de skyldiga till mordet på al-Hariri inför rätta.

Hizbollah och det andra shiapartiet Amal har hoppat av regeringen och hotar med stora gatudemonstrationer. Mordet på Gemayel riskerar att utlösa våld i denna explosiva situation.

USA reagerar i skarpa ordalag:

– Vi ser det som en terrorhandling, säger Nicholas Burns, andreman till USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, enligt AFP.

– Vi anser att det är mycket, mycket viktigt att de som vill splittra Libanon, de som använder våld för att destabilisera den politiska situationen, inte tillåts lyckas, tillade han.

Burns sade inget om vem han tror låg bakom mordet på Pierre Gemayel.

Bakgrund

2005

14 februari: Förre premiärministern Rafiq al-Hariri och 22 personer till dödas av en bomb i Beirut. Syrien beskylls allmänt för mordet.

2 juni: Samir Kassir, Syrienkritisk journalist, dödas av bilbomb.

21 juni: George Hawi, tidigare kommunistledare och Syrienkritiker, dödas av bilbomb.

12 juli: Elias al-Murr, försvarsminister i övergångsregeringen, skadas och en person dödas av bilbomb.

25 september: May Chidiac, känd kristen programledare och Syrienkritiker, skadas svårt av bilbomb.

12 december: Gibran al-Tueni, Syrienkritisk tidningsägare och parlamentariker, dör av bilbomb. Okänd grupp, med ett namn som antyder att den stöder syriska anspråk på Libanon, tar på sig mordet.