Li Longji - kejsaren som bryggde medicin åt sin bror
Li Longji vars kejserliga namn var Xuanzong, bryggde medicin åt sin sjuke broder. (Illustration: Yeuan Fang, Epoch Times)


Sedan lång tid tillbaka har Kina varit känt som ”Mittens Rike”. Benämningen har en djup innebörd och beskriver ett land där gudomliga varelser och människor en gång i tiden levde sida vid sida. Den traditionella kinesiska kulturen anses vara en ”gudomligt” inspirerad kultur, och är den enda kultur i världen som har 5 000 år av kontinuerligt nedtecknad historia. Den har efterlämnat otaliga litterära klassiker, historiska dokument, kulturlämningar och nationella förteckningar som speglar dess enorma omfattning.

Li Longji (685-762 e Kr) blev kejsare i Tangdynastin. Hans kejsarnamn blev Xuanzong av Tangdynastin och han regerade över Kina i över 40 år.

Under sin tidiga regeringstid var kejsar Xuanzong känd som begåvad, flitig och klipsk. Han gjorde Kina till ett mycket mäktigt och blomstrande land. Han genomförde en serie reformer av avgörande betydelse för byråkratin och för att säkerställa att duktiga och talangfulla intellektuella utsågs till ämbetsmän i regeringen.

Kejsaren rensade upp i befolkningsregistren för att öka de nationella intäkterna och avvärjde hoten från nomadiska folk, såsom tibetaner, turkar och khitaner. Hans intresse och talang för musik, poesi och målning ledde till att Tangs kejserliga musikhögskolor grundades.

Men den senare delen av kejsar Xuanzongs regeringstid överskuggades av hans inbilskhet och känslomässiga band till sin favoritgemål. År 755 tog hans styre några dramatiska svängar som kom att sluta i katastrof året därpå. Kejsaren blev tvungen att fly från huvudstaden och tvingades beordra avrättningen av sin älskade.

Förutom de politiska besluten och hans personliga kärlekshistoria, blev hans omsorg om sina  bröder i den kungliga familjen ihågkommen av folket, eftersom det är något mycket sällsynt när det gäller en kinesisk kunglig familjehistoria där grymhet och blodiga intriger dominerar.

När Xuanzong bestigit tronen förändrades inte hans känslor gentemot hans kungliga bröder utan han visade samma omsorg mot dem som tidigare. Hans bröder var välkomna att besöka palatset och en del använde till och med hans sovrum. Han försökte vara tillsammans mer med bröderna efter att han hade arbetat med politik. Då ordnades det banketter, de tittade på tuppfäktning, spelade bollspel eller gick ut på jakt.

Efter några drinkar under en bankett flirtade en av bröderna med hans favoritgemål. När hon klagade till Xuanzong bad han henne stilla att förlåta brodern. När brodern nyktrat till nästa dag ångrade han djupt sitt beteende och respekterade Xuanzong ännu mer för hans generositet och förlåtelse.

I en annan historia berättas att kejsaren sköt upp ett möte när han hörde att brodern hade insjuknat. Han skyndade till broderns hus och gjorde själv i ordning örtmedicin i köket. Medan dekokten bryggdes i en kruka över elden, tog hans skägg av misstag eld. Efter att branden hade  släckts av de förskräckta tjänarna, sade han:  ”Det gör inget om jag förlorar mitt skägg bara medicinen omedelbart botar min bror.”

Xuanzong brydde sig uppriktigt om  sina bröder och de stödde varandra under hela hans regeringstid.