Li Hongzhi vinner priset "Enastående andlige ledare"
Li Hongzhi är känd för sitt enastående andliga ledarskap och sitt fredliga bidrag att förbättra moralen och främja traditionell kinesisk kultur. (Foto: The Epoch Times)


Till en fullsatt balsal kom över 200 försvarare och supportrar av mänskliga rättigheter för att delta i Asia-Pacific Human Rights Foundations prisutdelningsceremoni den 26 september för att erkänna nio personers insatser. Ceremonin hölls i Baldwin Park, i Los Angeles. Prismottagare kom ända från Kina för att hämta sina pris.

Asia-Pacific Human Rights Foundation grundades i Nya Zeeland och flyttade till Los Angeles i juni 2008. Den har avdelningar i Hong Kong, Nya Zeeland, Australien, Japan och i flera europeiska länder.

Åtta av priserna delades ut till enskilda personer för enastående arbete inom området mänskliga rättigheter. Bland mottagarna fanns prästen Eddie Romero, som greps i Kina 2008 under OS för att han protesterade mot den kinesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter, Chris Wu, president i Kinas övergångsregering, Wu Gan, en numera välkänd internetanvändare som hjälpt exponera kinesiska statstjänstemäns försök till våldtäkt av Deng Yujiao, och doktor Yang Jianli, 2005-års prismottagare som fortfarande befann sig i fängelse i Kina vid tiden för sitt pris. Yang Jianli är en medlem på universitetet i Harvard och han greps i Kina under 2002 för att han hjälpte fackföreningar att använda icke-våldsstrategier.

Bland de nio utmärkelser gavs en särskild utmärkelse till Li Hongzhi, grundaren av Falun Dafa, för enastående andligt ledarskap och hans bidrag till att förbättra moral och främja traditionell kinesisk kultur.

Falun Dafa, också kallad Falun Gong, är en typ av qigong som omfattar en serie av fyra övningar, meditation och en moralisk lära som bygger på principerna sanningsenlighet, medkänsla, tålamod. År 1999 uppskattade den kinesiska regeringen att 70 till 100 miljoner människor övade Falun Dafa vilket inte sågs med blida ögon av Jiang Zemin, Kinas före detta kommunistledare.

I juli 1999 förbjöd den kinesiska regeringen Falun Dafa och Kinas statskontrollerade medier började en kampanj för att förtala metoden. Under de senaste 10 åren har organisationer för mänskliga rättigheter och experter konstaterat att Falun Dafa har varit den mest förföljda gruppen i Kina.

Youfu Li, ordförande i den amerikanska västra Falun Dafa-föreningen, tog emot priset. 

– Li Hongzhi har undervisat om principerna ärlighet, medkänsla och tålamod runt om i världen. Han har hjälpt förbättra människors moral. Under de senaste 10 åren har kommunistpartiet förföljt många människor. Under åren har Falun Gong-utövare med medkänsla avslöjat det kinesiska kommunistpartiet och räddat människors samveten, sade han. 

Den kristna pastorn Eddie Romero hade följande att säga om Li Hongzhis pris: 
– Ja, jag tycker det är underbart att vi är tillsammans på samma sida om samma fråga. Att kunna stå enad mot Folkrepubliken Kina för deras tyranniska sätt är enligt mitt tycke en stark sak. Jag är glad över att kunna stå här och även ta emot priset tillsammans med Falun Gong-ledaren eftersom vi står på samma sida i denna fråga. För mig är det viktigt att vi står enade i denna fråga och inte blir splittrade över det att jag inte är en Falun Gong-medlem och jag vet att han inte är kristen, men vi delar detta tillsammans eftersom vi är systrar och bröder oavsett om det gäller Falun Gong eller House Christians.

– Våra bröder och systrar lider på grund av Folkrepubliken Kina. Så jag är glad och stolt över att stå sida vid sida även om vi inte delar samma tro, men ändå har vi samma uppfattning om Folkrepubliken Kina och jag tror att vi båda vill se ett fritt Kina. 

Yang Jianli, medlem vid universitetet i Harvard och VD för Initiativ för Kina, sade:

– Jag är glad att Li Hongzhi har vunnit denna utmärkelse och jag tycker att han förtjänar denna utmärkelse. Under de senaste 10 åren har Falun Gong varit den mest förföljda gruppen i Kina. Allt sedan den kinesiska regeringen började förföljelsen mot Falun Gong-utövare, har utövare bl.a. arbetat så hårt för att bryta ner brandväggen som den kinesiska regeringen rest upp. De arbetar i nära samarbete med andra människorättsaktivister för att försöka föra vidare idéerna om mänskliga rättigheter och arbetar även med konkreta planer på hur man ändrar Kina tillbaka till Kina, vilket har spelat en mycket viktig roll under de senaste 10 åren i denna rörelse. I den meningen tycker jag att Li Hongzhi förtjänar denna utmärkelse.

– Vi som ett folk i den fria världen bör också vara medvetna om det inflytande som den kinesiska regeringen har på andra länder. Den kinesiska regeringen står till exempel bakom Burma. Välj vilken som helst diktatur i världen och den kinesiska regeringen står bakom den. Därför är kinesiska problem inte bara det kinesiska folkets problem, de är ett problem för hela världen. Vi behöver därför alla engagera oss för att förändra situationen i Kina och göra Kina till en bättre plats och att göra hela världen till en bättre plats, sade Yang.

– De senaste åren har Asia-Pacific Human Rights Foundation tilldelat priser till över 20 personer i Asien-Stillahavsområdet. Bland dessa människor finns Wei Jingsheng, som fick nominering till Nobels fredspris, Wang Bing Zhang och Hu Jia, som för närvarande är fängslade i Kina, sade William Mei, verkställande direktör för Asia-Pacific Human Rights Foundation.

Förra året gav stiftelsen en utmärkelse till Dalai Lama liksom till den amerikanska kongressledamoten Dana Rohrabacher för hans engagemang för de mänskliga rättigheterna i Asien.

– Under det senaste året har Asia-Pacific Human Rights Foundation deltagit i minst 31 evenemang där man stöttat mänskliga rättigheter i Asien-Stillahavsområdet. Dessa händelser har förbättrat situationen för mänskliga rättigheter i dessa länder. Särskilt efter mars, då vi etablerade relationer med olika amerikanska föreningar och fackförbund, sade Mei. 

Enligt Mei deltog stiftelsen i sju evenemang som anordnats av den amerikanska kongressen och framgångsrikt motiverade den amerikanska regeringen att ta upp frågor om mänskliga rättigheter i samband med arbetet i asiatiska länder. Han hoppas att USA i framtiden kommer att knyta mänskliga rättigheter till handeln.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23092/


En uppmärksam publik på 2009-års Asia-Pacific Human Rights Foundations prisutdelningen i Baldwin Park, CA. (Foto: The Epoch Times)

En uppmärksam publik på 2009-års Asia-Pacific Human Rights Foundations prisutdelningen i Baldwin Park, CA. (Foto: The Epoch Times)