Letar man på fel ställe efter det försvunna planet MH370?
(Foto: AFP/Getty Images)


Volontärer som har genomsökt en tio mil lång kuststräcka i Tasmanien, Australien, har inte hittat ett enda föremål som skulle kunna härröra från det malaysiska planet Flight MH370 som försvann i mars 2014.

De frivilliga har samlat ihop cirka 80 000 skräpdelar från stränderna men de är övertygade om att inget av det kommer från planet.

En del av skräpet har drivit långt, ända från Madagaskar och Sydafrika, tusentals mil över Indiska oceanen, enligt MailOnline.

”Vi hittade en tejprulle från en vaniljtillverkare på Madagaskar och några saker från Afrika, bland annat från Durban i Sydafrika, låg och skvalpade. Och en uppsättning med dockskor i plast”, sade expeditionens ledare Matt Dell, enligt Malaysian Insider.

Sökning avslutas troligen i maj

Planet MH370 försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014 med 239 personer ombord. Nu spekulerar en del om att myndigheterna letar på fel ställe.

Myndigheterna söker i ett stråk av södra Indiska oceanen långt utanför Perth i västra Australien.

Enligt Australiens transportsäkerhetsbyrå som övervakar genomsökningen har 50 procent av det prioriterade sökområdet genomsökts.

”Förutsatt att det inte blir några stora förseningar på grund av fartygs-, utrustnings- eller väderproblem kan det nuvarande sökområdet under vattnet vara i stort sett avslutat i maj 2015”.

Oberoende utredning

En oberoende utredare sade i veckan att han kommer att försöka göra en egen eftersökning av det försvunna planet MH370.

John E. Fiorentino berättade för The Insider att han fått stöd för undersökningen av en tidigare styrelseledamot i National Transport Safety.

”Jag försöker värva några få utvalda experter som skulle kunna vara intresserade av mitt förslag, att genomföra en oberoende utredning av Flight MH370:s öde och fortsätta leta i havsdjupen. Jag är medveten om att det inte blir lätt och kommer att kosta en hel del”, sade Fierontino i ett uttalande.

Översatt från engelska.