Lervulkan i Indonesien beräknas vara aktiv fram till 2037
Arbetare försöker kontrollera flödet av lera från lervulkanen "Lusi" den 29 maj 2010 i Porongområdet i Sidoarjo, östra Java, Indonesien. (Foto: Ulet Ifansasti/Getty Images)


Världens största lervulkan som finns i Indonesien kommer att vara fortsatt aktiv i över 20 år till, rapporterade media förra veckan.

Vulkanen som fick sitt första utbrott 2006 kommer att fortsätta ytterligare 26 år, enligt en rapport från BBC. I början av utbrottet vällde det ut mer än 180 000 kubikmeter lera per dag

Sidoarjo-vulkanen som ligger på östra Java och kallas ”Lusi” kommer att fortsätta spy ut lera fram till år 2037. Sedan det första utbrottet för fem år sedan har 13 000 hushåll tvingats flytta.

– Vår bedömning är att det kommer att ta 26 år för vulkanen Lusi att sjunka till en hanterbar nivå och förvandlas till en långsamt bubblande vulkan, sade Richard Davies, professor i geovetenskap vid Durham University, till AFP.

Enligt rapporten har forskarna använt datorsimulerade modeller för att komma fram till antagandet.

– I mitten av sjön eller vulkanen är det en öppning som är 50 meter vid, men det finns också 166 andra öppningar som har kommit fram under de senast drygt fyra åren, tillade Richard Davies, enligt AFP.

Han konstaterade att sedan 2008 har forskarna förbättrat sina metoder för att fastställa tidsramen.

– Under två, tre år var det mycket debatt om vad som orsakade utbrottet. Då var många människor involverade i arbetet med att ta reda på vad som hade hänt, men nu är vi mer inriktade på att ta reda på hur länge det kommer att pågå, berättade Richard Davies för BBC.

Orsaken till vulkanutbrottet år 2006 kan diskuteras. Några tror att ett jordskalv som mätte 6,3 på Richterskalan orsakade det, medan andra tror att det berodde på att man borrade en brunn i området.

– Nu finns det många bevis för att det var borrningen som orsakade utbrottet. Det blev en explosion som inte kunde kontrolleras, sade Richard Davies, som stöder borrningsteorin, till BBC.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/mud-volcano-in-indonesia-to-erupt-until-2037-52018.html