Leijonborg skämtade om problemen


Den kritiserade folkpartiledaren Lars Leijonborg försökte få partiet på gott humör i sitt tal på riksmötet i Örebro. Med sig hade han nyheten att speciallärarutbildningen återinförs 2008.

Sex folkpartidistrikt har deklarerat att de vill ha ett partiledarbyte.

Leijonborg inledde med att skämta om problemen, men gick varken in på avgångskrav eller dataintrångsskandalen, på riksmötet i Örebro i dag. I stället försökte Leijonborg övertyga folkpartisterna om att det kommer att gå bra i valet 2010. Han pekade på att folkpartiet, trots ett uselt valresultat och vikande opinionssiffror, sitter i regeringen och är med och styr 165 kommuner.

-Vi kan vara stolta över att regeringen levererar, sade Leijonborg.

Därefter infriade han ett vallöfte. Speciallärarutbildningen återinförs hösten 2008. På nio lärosäten i landet ska 300 speciallärare utbildas per år. Utbildningen är på tre terminer och lärarexamen är ett grundkrav. Kostnaden för staten blir 50-60 miljoner kronor fram till 2010.

Avskaffandet av speciallärarutbildningen 1990 betecknar Leijonborg som socialdemokraternas största svek mot de svaga eleverna.

-Speciallärarna ansågs innebära ett utpekande av studiesvaga elever. Alla elever skulle få hjälp i samma klassrum av samma lärare, sade Leijonborg vid en pressträff.

Kritiska folkpartister anser att Leijonborg märkts för lite och befarar att partiet ska bli osynligt i alliansen. Partiledaren försvarade det borgerliga samarbetet med att det har lockat över socialdemokratiska väljare. Enligt Leijonborg beror det bland annat på att han stått upp för trygghetssystem i förhandlingarna med moderaterna inför valet.

-Vi ska stå fast vid att det finns bra socialförsäkringar man kan lita på, sade han i talet.

Lokalpolitiker från kritiska partidistrikt, som TT talade med efter talet, var i de flesta fall inte imponerade.

-Det vore klädsamt av honom att dra sig tillbaka nu, säger en känd kritiker, Mikael Trolin, Stockholms landsting.

Distriktsordföranden i Västerbotten, Nicke Grahn, var dock positiv.

-Lyckas Lars Leijonborg fokusera på fler frågor än bara skola, då fixar han detta.