Leijonborg avgår i höst
Folkpartiets ordförande Lars Leijonborg på presskonferens den 23 april där han meddelar att han inte ställer upp till omval i september 2007. (Foto: AFP/Scanpix Sweden/Pontus Lindahl)


Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg meddelar att han avgår vid partiets landsmöte i september. Enligt ett pressmeddelande från folkpartiet har Leijonborg meddelat partiets valberedning att han inte kandiderar till omval.

I går fick han besked av partikamraterna i Stockholms länsförbund inte vill ha kvar honom. Maria Wallhager, ordförande för länsförbundet, framförde själv budskapet till Leijonborg.

-Vi har landat i total enighet att Lars Leijonborg är inte den partiledare som ska leda oss in i valet 2010, säger Wallhager till Sveriges Radios Ekoredaktion.

-Han var glad, eller tacksam, över att jag framförde det personligen, men självklart är han skakad och ledsen, säger Wallhager.

Tidigare har sex av 25 länsförbund uttalat kritik mot den nuvarande fp-ledaren. Enligt Mats Hasselgren, kommunalråd i Täby, så fanns det ett brett spektrum av åsikter om varför Leijonborg bör bytas ut.

-Men det fanns inga invändningar mot hans arbete i regeringen. Det här handlar om att bygga upp partiorganisationen, säger han. Enligt Hasselgren så fanns det de i förbundsstyrelsen som hade synpunkter på den politiska kursen partiet tagit under Lars Leijonborg.

-Men det här handlar mera om att få förnyelse. Om motivation och engagemang, det inre partiarbetet.

Dataintrångsskandalen kan också ha spelat en roll.

-Det kan säkert ha gjort det hos många, säger Hasselgren.

Skolminister Jan Björklund har på flera håll nämnts som favorit till partiets ordförandepost. Malmö, som är det näst största länsförbundet efter Stockholm, vill att Leijonborg efterträds av just Jan Björklund, erfar TT.

Förbundsstyrelsen hade ett möte i söndags kväll där den diskuterade partiledarfrågan. En enig styrelse ville att Leijonborg skulle avgå och den meddelade Leijonborg sitt beslut. Styrelsen valde att hålla beslutet hemligt i avvaktan på besked från Leijonborgs eget hemmadistrikt Stockholm.

Styrelsen var också enig om att förorda Jan Björklund. Han ses som en garant för att den förda politiken får en fortsättning.
Tidigare har riksdagsledamöterna från Skåne stött Leijonborg. Men fotfolket var av annan uppfattning.

Förutom Björklund har också EU-minister Cecilia Malmström nämnts som partiledarkandidat. Gotlands länsförbundsordförande Mats-Ola Rödén kan förutom Malmström tänka sig integrationsminister Nyamko Sabuni som fp-ledare.