Legenden om Den gula tranans torn
Den gula tranans torn är en av de fyra stora tornen i Kina. (Foto: Li Qian / The Epoch Times)


Den gula tranans torn är en av de fyra stora tornen i Kina. Det är beläget vid Yangtzefloden och blickar ut över staden Wuhan i Hubei-provinsen. Många poeter, däribland Cui Hao och Li Bai, har skrivit berömda dikter om tornet. Legenden berättar att tornet byggdes till ära av en odödlig taoist.

I forna tider levde där en man vid namn Xin och han drev en liten taverna. En dag kom en man in i trasiga kläder och bad honom om en skål vin. Xin såg inte ner på mannen trots hans utseende, han erbjöd honom en stor skål med sprit utan kostnad.

Under de kommande sex månaderna kom mannen varje dag och bad om vin. Xin serverade honom varje gång utan att bli otålig.

En dag sade mannen till Xin:

– Jag är skyldig dig en massa pengar för vinet, men jag har inga pengar att betala med.

Han tog sedan fram en bit apelsinskal från korgen som han bar på och ritade upp en gul trana på väggen med apelsinskalet.

– Klappa bara dina händerna när en gäst är här, och tranan kommer att dansa, sade mannen.

Han klappade sedan händerna och sjöng för att visa vad han menade och tranan kom verkligen ner från väggen och dansade i samma takt som mannen klappade i.

Med tiden blev Xins taverna känd för sin dansande trana. Många stamgäster kom för att bevittna miraklet och Xin gjorde sig en ganska bra förmögenhet under åren som följde.

En dag återvände mannen, återigen i trasiga kläder. Xin tackade honom och erbjöd sig att stödja honom ekonomiskt för resten av sitt liv. Mannen log och sade:

– Det är inte därför jag kom hit.

Han drog fram sin flöjt för att spela ett par låtar. När mannen spelade sänkte sig molnen från ovan, och en trana flög mot dem mitt bland molnen. Mannen red iväg på tranans rygg och flög mot himlarna.

Xin var mannen oerhört tacksam. Han trodde att mannen var en odödlig taoist. I sin tacksamhet byggde Xin ett torn på den plats där mannen och tranan stigit upp till himlarna. Det kallades för Den gula tranans torn.

Översättning från engelska: