Legalisering av droger är "inte lösningen," sade Obama på toppmöte
Colombias president Juan Manuel Santos och USA:s president Barack Obama håller ett möte vid sidan det panamerikanska toppmötet på Casa de Huespedes i Cartagena, Colombia, den 15 april. (Foto: Saul Loeb / AFP / Getty Images)


President Barack Obama sade i sitt inlägg på det panamerikanska toppmötet i Colombia att varken han eller hans administration stöder idén om att legalisera droger som ett sätt att hjälpa till att bekämpa kriget mot droger. ”Legalisering är inte lösningen,” sade han på lördag.

Presidenten uppgav att även om han är öppen för diskussioner i frågan anser han att bevis stöder USA:s ståndpunkt att det bästa sättet att hantera narkotikaproblemet är genom att fokusera på efterfrågan.

”Om storskalig narkotikahandel fick dominera vissa länder, om de fick agera lagligt utan begränsning, skulle det kunna vara lika korrumperande, om inte mer korrumperande, än status quo”, sade han.

Obama svarade på frågor från regionala ledare, inklusive Colombias president Juan Manuel Santos, som ville legalisera droger såsom kokain, för att hantera det ständiga drogvåldet som kommer med narkotikahandeln.

Han tillade att han skulle tala med Santos för att se om den amerikanska narkotikalagstiftningen ”gör mer skada än nytta på vissa ställen.” Santos sade att det borde finnas en ”fördjupad diskussion” om drogkriget och lagar som avser det.

Obama sade att frågan skulle komma i annat läge i länder som har en stark rättssäkerhet, god brottsbekämpning och stark ekonomi. Länder som är mitt i en tung narkotikaproduktion och narkotikahandel måste ta mer ansvar för att minska efterfrågan.

Översatt från engelska.