Ledare i Mellanöstern återupptar samtalen
(Från v. till h.) Egyptens president Hosni Mubarak, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s president Barack Obama, den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och kung Abdullah II av Jordanien promenerar till Östra rummet i Vita huset för att göra uttalanden om fredsprocessen. (Foto: Tim Sloan / AFP / Getty Images)


President Obama höll bilaterala samtal på onsdagen i Washington med fyra ledare från Mellanöstern i ett försök att bygga upp ett förtroende innan de direkta fredssamtalen mellan Israel och Palestina återupptas i dag, torsdag, efter nästan två års dödläge.

Israels president Benjamin Netanyahu, den palestinske presidenten Mahmud Abbas, Jordaniens kung Abdullah II och Egyptens president Hosni Mubarak träffade alla Obama enskilt.

Syftet med den nyaste samtalsrundan är att nå en varaktig fred med en palestinsk stat som existerar sida vid sida med ett tryggt Israel. Obama talade med pressen på onsdagseftermiddagen om den ”meningslösa slakten” dagen innan då fyra israeliska bosättare sköts till döds på gatan på Västbanken av ”terrorister som avsiktligt försöker undergräva dessa samtal”.

– Det kommer att bli extremister och avvisare, som hellre än att söka fred kommer att söka förstörelse. Men detta kommer inte att stoppa oss, sade han.

Både Netanyahu och Abbas fördömde också angreppet från Hamasfraktionen. Palestinska myndigheter hade fram till tisdag natt arresterat 300 personer som misstänks för att ha kopplingar till Hamas. På Vita husets blogg uppmanade Obama Netanyahu och Abbas ”att se detta som tillfälle som måste tas tillvara.”

”Du är min partner i fred. Det är upp till oss att leva sida vid sida och med varandra.” Detta är vad Netanyahu kommer att säga till Abbas i sitt tal under middagen i Vita huset. Den israeliske premiärministerns kansli släppte texten i förväg.

Netanyahu kommer att betona långsiktig fred mellan Israel och Palestina. Förhoppningen var att middagen med alla ledare på onsdagskvällen skulle skapa en positiv atmosfär innan de direkta förhandlingarna formellt återupptas.

Trots stora meningsskiljaktigheter i fråga om det tillfälliga stoppet för byggandet av bosättningar på Västbanken, sade Prem Kumar, chef för det Amerikanska nationella säkerhetsrådet för Israel- och Palestinafrågor att de ”tror att israeler och palestinier kan nå en överenskommelse inom ett år”.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42045/