Ledamot av nationella folkkongressen visar upp giftig mat
Zhu Zhangjins demonstration av hur tio stycken så kallade "hälsosamma svartskinnsjordnötter" färgade ett glas vatten väckte uppståndelse bland mötesdeltagarna. (Foto: Weibo.com)


När Kinas nationella folkkongress (NPC) höll en gruppgenomgång i Peking den 6 mars rörande Zhejiangprovinsen, visade Zhu Zhangjin, suppleant i folkkongressen från den regionen, upp fler än 300 prover med förfalskade livsmedel för att öka medvetenheten i landet om skenande användning av farliga tillsatser i livsmedel.

”De som tillsätter farliga tillsatser i livsmedel, fullt medvetna om skadeeffekten, begår mord på grund av girighet”, sade Zhu.

Zhu drog fram en påse jordnötter, räknade upp tio bitar och kastade dem i ett glas. Kallt vatten hälldes på varpå vattnet på några sekunder blev svart. Zhus demonstration chockade mötesdeltagarna.

Flera suppleanter från kongressen som bevittnade händelsen suckade högljutt och sade att de hade ätit samma typ av jordnötter utan att veta att de var förfalskade.

Zhu sade att jordnötterna kallas ”hälsosamma svartskinnsjordnötter”, och är mycket populära på restauranger och hotell i Kina. De är uppskattade och kan säljas för runt 300 yuan per kilogram (ungefär samma i kronor). Men tillverkarna färgar ofta vanliga jordnötter med färgämnen som innehåller skadliga ämnen såsom tungmetaller.

Zhu gjorde en annan förevisning: Han tog ut flera påsar med ”äggförädlingsmedel” som han sade kostar runt 600 yuan per kilogram.

När äggförädlingsmedel till ett värde av cirka 40 yuan tillsattes ett ton kycklingfoder fick alla ägg som hönsen sedan lade gyllene äggulor, och hönsen kunde lägga ägg dagligen under hela året. Konsumenter som trodde att de betalade en avgift för högkvalitativa ägg från frigående höns hade blivit lurade.

Zhu sade att han hade tagit med sig över 300 förfalskade livsmedel till Peking, i syfte att göra allmänheten uppmärksam på den utbredda användningen av giftiga livsmedelstillsatser.

Han fördömde de skrupelfria människor som tillsätter giftiga ingredienser till livsmedel.

”Jämfört med de där killarna kan de oetiska handlare som förr brukade ta för mycket betalt av kunder, nästan betraktas som ”anständiga människor”.

Xu Jiang, dekanus för Kinas konstakademi, var med på mötet. Han sade i en tankfull ton att den yttersta orsaken till manipulering av maten är försämringen av det mänskliga hjärtat. Han sade att många människor i dag varken värdesätter hederlighet eller har någon tro, och det är därför de håller på med skamliga missdåd.