LED i inomhusarenor


Inomhusarenor använder mycket ljus och med konventionella lysrör som är tända tio timmar per dag har lysrören en livslängd på cirka 1-2 år och de innehåller dessutom farliga ämnen.

Med de senaste årens teknik har lågenergilampor tagits fram men ännu mer överlägsna dem är LED-belysningar.

LED-ljuset liknar mer naturligt dagsljus och idag använder många sig redan av LED eftersom det är energieffektivt och befriat från miljöfarliga ämnen.

Nu har två företag, LEDpower och Deltalux, utvecklat LED-armatur för sportarenor. Därmed kan arenorna agera miljösmart, minska sin årliga elförbrukning med drygt 40-50 procent.

Servicekostnaden för ljuskällorna minskar också markant eftersom arenabelysningen beräknas ha en livslängd på längre än 10 år mot den konventionella på 1-2 år.

”Vår armaturkonstruktion bygger på beprövad LED-teknik i kombination med ny optikdesign i ett helt unikt chassi enligt sportanläggningarnas krav på bland annat dynamisk aktivitet. Den nya produkten finns tillgänglig på marknaden i början av 2011 och vi upplever ett stort intresse från hela Norden”, säger Ali Moulavi, marknadsansvarig på LEDpower, i ett pressmeddelande.