Lätt att göra surkål hemma
Hemmagjord surkål är både billigt och nyttigt. Här serverad i en sallad med broccoli, solrosfrön och chiliflakes. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)


Att äta mjölksyrade grönsaker kan ge åtskilliga hälsofördelar. Många kan vittna om en bättre hälsa efter att ha infört mjölksyrade grönsaker i kosten. Det har också blivit vanligare att man kan hitta olika sorter i vanliga livsmedelsbutiker. Men det är lätt att mjölksyra själv.

För att göra mjölksyrad vitkål eller surkål hemma behövs förutom vitkål och ett syretätt kärl, lite salt, ett bra redskap att stöta ihop vitkålen med och en plats som håller 14-16 grader – samt lite tålamod.

Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika

Man kan skaffa särskilda mjölksyrningskärl i lera, som rymmer från fem liter och uppåt. Men det går också bra att använda en glasburk med tättslutande lock. Den äldre varianten med gummiring fungerar bra. Det viktiga är att det är syrefritt. Överst i burken ska det vara vätska så att syret inte når ner till grönsakerna.

Vitkål och salt räcker

Det vanligaste är att mjölksyra vitkål, men också morötter och rödbetor är gott. Det är bara fantasin som sätter gränser. För att grönsakerna eller rotfrukterna ska vätska sig behövs, förutom att man stöter ihop dem, salt. Därtill kan man använda någon krydda för smakens skull, till exempel kummin eller dill.

På internet finns olika recept på hemmagjorda mjölksyrade grönsaker. Här följer ett enkelt recept på mjölksyrad vitkål som fungerar bra.

Till en burk på en liter kan man räkna med att det går åt ett drygt kilo vitkål. Det behövs 8-10 gram salt per kilo vitkål.

Lång hållbarhet – men renligheten är viktig

Var noga med renligheten. Se till att kärlet är rent och händerna tvättade. Köp helst ekologiskt odlade råvaror. Vitkålen strimlas lätt med en osthyvel eller med en hushållsassistent. Sedan ska vitkålen stampas ihop så att den vätskar sig och packas utan luftfickor. En träslev eller ett brännbollsträ passar bra till packandet. Varva vitkålsstrimlet med salt och packa tills det saftar sig. Fyll på igen och avsluta när kärlet är fullt, men med vätska överst. För att hålla den översta vitkålen under vätskeytan kan man lägga dit något som håller ner vitkålen.

Rawfood-hummus utan ärter

Stäng burken så att inget syre kommer in. Burken ska sedan förvaras mörkt; först tre dygn i rumstemperatur så att processen kommer igång. Det kommer att börja bubbla lite och det kan pysa när trycket blivit tillräckligt stort. Vätska kan tränga ut fast locket sitter tätt. Det viktiga är att syre inte kan komma in. Det kan vara bra att till exempel ha en djup tallrik under burken. Efter tre dagar ska burken förvaras i 14-16 grader i minst tre veckor.

Mjölksyrade grönsaker håller länge om de förvaras kallt, i 4-5 grader eller lägre, om man undviker att släppa in luft i kärlet. Även i rumstemperatur håller det mjölksyrade ganska länge, när den mognat.

Den färdiga surkålen kan avnjutas i en god salladsblandning eller precis som den är, till maten eller på smörgåsen.

VIDEO: Förföljelsen av falungong i Kina

Riven morot och vitkål bereds i en glasburk för syrning. Den här satsen kryddas med kummin. (foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)