Låt rotfrukter förgylla höstmaten
Nu är det tid att njuta av säsongens rotfrukter. (Foto: Susanne Larsson, Epoch Times Sverige)


Nu lockar dignande grönsaksdiskar med nyskördade och väldoftande rotfrukter i butiker och på torg. Hösten är en bra tid för den miljömedvetna och ekonomiska konsumenten som vill laga god och näringsrik mat.

Rotfrukter är verkligen klimatsmart mat. Svenska rotfrukter har inte långa transportresor bakom sig.  Dessutom har de ofta odlats i det fria, inte i växthus, vilket ger mindre påverkan på klimatet.

För den som är ovan att tillaga rotfrukter är det bra att tänka på att de är tåliga och det är svårt att misslyckas med att göra god och enkel vardagsmat av dem.

Även för finsmakaren fungerar de bra, exempelvis är kombinationen lamm med rotfrukter rostade i ugn med honung, getost och ruccola smakrik gourmetmat. Glöm inte heller kantarellerna som är i gott sällskap tillsammans med rotfrukter.

Rotfrukter mättar bra och är hälsosamma. De innehåller viktiga mineraler, vitaminer och dessutom rikligt med kostfiber som är bra för tarmarna.

För en rimlig penning kan man få mängder av härliga rotfrukter. Rödbetor, kålrötter, morötter, palsternackor och jordärtskockor är några exempel.

Det finns också flera andra spännande rotfrukter att upptäcka. Prova gärna majrovor, sötpotatis eller svartrot. Förr i tiden ansågs rotfrukter vara fattigmansmat men idag har de betydligt högre status, vilket de förtjänar.

En annan fördel med rotfrukter är att de inte är lika känsliga som andra grönsaker. Förvara de svalt och mörkt så håller de bra.

Rotfrukter kan varieras på många sätt, exempelvis i soppa, gratäng, som mos, rostade i ugn eller rårivna. Örtkryddor är gott till rotfrukter.

Varför inte göra det mycket enkelt – skär ner några olika sorter av dina favoritrotfrukter i små bitar och låt dem koka i god buljong.  Väldoftande purjolök kröner det hela. När rotfrukterna kokat mjuka kan man lägga i korv och färdigkokta bönor om man vill. Ett grovt bröd med ost passar bra till.

Att tillaga mat med rotfrukter är också bra för själen, tror jag. Att sakta ner en stund i vardagen och ta sig tid att skära och hacka rotsaker kan lugna ner det stressiga vardagstempot. Att sedan få njuta av doften från en puttrande gryta, det ger en speciell tillfredställelse.