Larm om smitta tros ligga bakom fängelsedom
(China Photos/Getty Images)


Qiao Songju var den första person som rapporterade om utbrottet av fågelinfluensa till myndigheter i Kina. Han dömdes nyligen till tre år och sex månaders fängelse och böter på 30 000 yuan (ungefär det samma i svensk valuta) efter anklagelser om bedrägeri och utpressning. Den 7 juli sade Qiao i rättssalen: ”Domen som Gaoyous domstols fällt är orättvis!” Han sade också att han skulle överklaga till högre instans.

Qiao informerade jordbruksavdelning i Gaoyou, Jiangsuprovinsen, om fågelinfluensan i oktober förra året. Det kinesiska kommunistpartiets central-tv utsåg honom till 2005 års nyhetstipsare på grund av att han var den första person som rapporterade om fågelinfluensan. Han greps emellertid av polisen i Gaoyou i november och anhölls formellt i början av december. Den 29 mars 2006 åtalades han för bedrägeri och utpressning.

Enligt Xinmin Evening News, tillkännagav Qiaos syster, som var med honom under rättegången, att allting som vittnena sade var skvaller och rykten. De hade inga konkreta bevis. Hon sade att hon kommer att vädja till högre instans å sin brors vägnar och planerade även att vädja till centralregeringen i Peking. Hon misstänkte att domen var partisk på grund av hennes brors rapportering om utbrottet av fågelinfluensan i oktober förra året.

När Qiao först fängslades, den 24 november 2005, kommenterade många personer på internet att lokala myndigheter ville hämnas på Qiao då han rapporterade om utbrottet av fågelinfluensan.

Fler än tusen kommentarer har postats på Net Yi, en populär internet-BBS-webbsida. Några internetanvändare sade att anklagelserna var helt påhittade. De kritiserade de kinesiska kommunistmyndigheterna genom att säga att deras mål är att ”varna folk att inte rapportera [om politiskt känslig information]. Man brukar säga: ”Att avrätta en är en varning för hundra personer.”

Folk som i Kina avslöjar ogynnsam information till myndigheter eller media behandlas ofta illa. Ett exempel på detta är militärläkaren, Jiang Yanyong, som avslöjade utbrottet av sars 2003 till Time Magazine. Han sattes i husarrest i åtta månader och har fortfarande restriktioner för resor.

http://www.theepochtimes.com/news/6-7-13/43865.html