Lärare greps för slagord


Polisen skingrade den 14 september en folksamling bestående av över hundra föräldrar till de elever som dog när en skola rasade samman under jordbävningen i Sichuan den 12 maj. Föräldrarna höll då en ceremoni för att sörja barnen. Enligt uppgift ska en lärare ha gripits för att hon skrivit slagord till barnens minne.

Under höstfestivalen, då alla medlemmar av kinesiska familjer traditionellt samlas, samlades föräldragruppen vid Xinjians lågstadieskola i staden Dujiangyuan där deras barn begravts under de sammanrasade byggnaderna. Enligt föräldrarna upplöstes den fredliga sammankomsten av den lokala polisen.

Yang, en pappa till ett av dödsoffren, sade att dussintals poliser avbröt ceremonin vid elvatiden på förmiddagen och skingrade folkmassan. Inga skador rapporterades.

Polisen grep en kvinnlig lärare vid namn Zhou för att hon skrivit ner ett slagord till minne av de döda barnen. Ingen vet var hon befinner sig i nuläget.

Yang sade även att polisen grep över tio reportrar på platsen och raderade alla bilder från deras kameror.

En annan förälder, Chen bekräftade historien och tillade att polisen varnade föräldrarna för att hålla sådana evenemang igen. Chen sade att han inte vågade avslöja vad polisens hotelser gick ut på, eftersom många av föräldrarna övervakats noggrannt.

I september försökte fem företrädare för föräldrarna göra en framställan till Kinas premiärminister Wen Jiabao angående de usla skolbyggnaderna, men de greps och hölls kvar ett par dagar.

En talesman för den lokala polisen förnekade all kännedom om gripandet av läraren och föräldraföreträdarna.

Det mesta av Xinjians grundskola rasade samman under jordbävningen i Wenchuan den 12 maj. Över 300 av de 680 eleverna dog.

Kinesiska:” target=”_blank”>