Lär dig vetenskap med överblivet Halloween-godis
Enkla godisexperiment kan göra ditt överblivna Halloween-godis till engagerande läromaterial. (Foto: Stephanie Lam/The Epoch Times)


Frilansskribenten Loralee Leavitt föreslår ett roligt sätt att använda det som blir kvar av Halloween-godiset till enkla vetenskapstrick, istället för att bara kasta bort godiset.

Som trebarnsmamma har Leavitt utforskat många sätt att blanda kreativitet med vetenskaplig utbildning genom att lära barn enkla vetenskapliga begrepp samtidigt som de leker med sitt favoritgodis.

”Jag har utvecklat godisexperiment som lär ut grundläggande begrepp som vilka ingredienser som finns i godis, densitet, sjunkande och flytande, lufttryck och hur saker och ting löses upp”, berättar hon för Epoch Times via epost.

Genom enkla godisexperiment kan barn också få inblick i näringslära.

Enligt Leavitt kan de flesta söta tilltugg klassas som ”förklätt godis” eftersom de huvudsakliga ingredienserna liknar ingredienserna i godis. Barn kan lära sig att kolla sockermängden i innehållsförteckningen och väga upp godis i motsvarande mängd för att se hur mycket ”dolt godis” det finns i maten de äter.

Barn kan också bli medvetna om olika ingredienser i deras favoritgodis genom hemmagjord kromatografi eller genom att lösa upp och smälta godiset.

Ett annat godistrick i köket är experimentet med chokladblommor – en enkel aktivitet med upphettning och kylning – vilken förklarar principerna bakom de ljusbrunfärgade prickar eller vita ränder som ofta ses på chokladbitar – och samtidigt göra barnen medvetna om hur maten ska förvaras för att hålla så länge som möjligt.

Leavitt och hennes familj började göra dessa experiment när dottern vid fyra års ålder bad henne lägga godis i vatten för att se vad som händer.

”Det året förstörde de allt sitt godis och hade jättekul, och vi började lägga märke till de galna saker som hände”, säger hon. ”Snart insåg jag att vissa av de här experimenten faktiskt kunde lära ut riktig vetenskap, så jag började använda min vetenskapliga bakgrund för att utveckla nya experiment.”

Leavitt har två gånger presenterat sina godisexperiment på USA Science & Engineering Festival i Washington, D.C, där hundratals barn och deras föräldrar har roligt och lär sig fakta om mat. ”Deras föräldrar blev förskräckta när vi visade dem hur mycket godis en flaska Gatorade eller läsk innehöll; en flaska på 40 cl innehöll lika mycket socker som 10 Smarties-rullar”, påpekar hon.

Leavitts bok ”Candy Experiments”, som planeras utkomma 1 januari, sammanfattar åratal av experiment med godis i köket, idéer som utvecklas till riktiga experiment, och intervjuer med experter för att förklara vetenskapen.

Dessa godisexperiment kan göra de vanliga lekarna med bus eller godis ännu mer spännande, när små superhjältar, pirater, prinsessor och spöken utforskar den vetenskapliga värld som finns inuti godiset.

Se experiment som ni kan göra med godis på Leavitts hemsida. http://www.candyexperiments.com/p/experiments.html

Översatt från engelska http://www.theepochtimes.com/n2/science/learn-science-with-leftover-halloween-candy-310095.html