Lär dig mer om mat som orsakar cancer
Det är viktigt att ta reda på mer om de största bovarna bakom cancer och ta bort dem från din diet. (Foto: Matt Cardy / Getty Images)


Vår omgivning är inte så säker nu som den var för 50 år sedan. Idag  kan obehagliga överraskningar ligga och vänta på oss överallt, särskilt i de livsmedel vi äter. GMO (Genmodifierad mat), processad mat, emulgeringsmedel, smakförstärkare, konserveringsmedel och andra tillsatser kan utgöra ett hot mot vår hälsa. Lär dig mer om mat som kan leda till cancer.

Cancer är en av de vanligaste dödsorsakerna för den moderna människan. Utvecklingen av cancer beror till stor del vår livsstil och kost. Det är viktigt att ta reda på mer om de största bovarna bakom cancer och ta bort dem från din diet.

Alkohol

Alkohol är en av de fem viktigaste orsakerna till cancer, enligt WHO:s experter. Alkoholdrickande kan leda till cancer i övre mag-tarmkanalen, levern, tjock-och ändtarmscancer och bröstcancer. Det beror på acetaldehyd, huvudmetaboliten i alkohol, som spelar en viktig roll i utvecklingen av DNA-skador och elakartade tumörer.

Läsk och sötade livsmedel

Söta drycker och livsmedel innehåller stora mängder raffinerat socker. När vi äter en produkt med ett högt GI ökar blodsockernivån dramatiskt, detta resulterar i frisättning av insulin och intensiteten av dess produktion i cellerna i bukspottkörteln. Eftersom insulin är ett hormon som kontrollerar cellproliferationen, det vill säga cellernas tillväxt och delning, kan det också bidra till en okontrollerad tillväxt av cancertumörer.

Med andra ord hjälper sockret till att utfodra cancercellerna. Dessutom innehåller söta drycker och livsmedel stora mängder syntetiska kemikalier som i sig också är cancerframkallande.

Grillad eller stekt mat

Den frasiga ytan som bildas vid stekning gör maten mer aptitlig. Men den höga temperaturen i maten gör att olika giftiga ämnen bildas i maten såsom formaldehyd, heterocykliska aminer och polycykliska aromatiska kolväten. Några av dem är kända carcinogener och andra har en potentiell förmåga att bidra till utvecklingen av cancer. Dessa föreningar kan höja nivån av oxidativ stress, vilket påverkar celldöd och mutationer.

Rött kött

Man tror att kött (nöt-, kalv-, gris- och lammkött), speciellt om djuret inte är ungt, ökar risken för död i hjärtsjukdom och cancer. Köttätare har 13 procent högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer. Bland dem som gillar korv och andra liknande produkter är motsvarande siffra 20 procent.

GMO (Genmodifierad mat)

Forskare har upprepade gånger sagt att den mat vi äter påverkar vår genetiska struktur och generna förändras när vi utsätts för främmande gener. Forskare vid University of Caen i Frankrike har utfört den mest långsiktiga studien av effekten av genetiskt modifierade livsmedel på djur. Det visade sig att 50 procent, 80 procent av honråttorna, bildade stora tumörer vid början av den 24:e månaden. Antalet tumörer som bildades var tre per djur.