Långväga romersk resenär hittad i England
(Foto: York Archaeological Trust)


DNA från sju skelett från romartiden som hittats i York i England indikerar att romarriket innefattade både lokalbefolkning och immigranter.

Sex av kranierna innehöll DNA som matchar människor som lever i Wales idag. Det skriver genetikern Dan Bradley med kollegor på Trinity College Dublin i en artikel som publicerades i tidskriften Nature Communications i förra veckan.

Detta var inte alltför förvånande, men mer intressant för forskarna var att det sjunde kraniets DNA matchade nutidens Mellanöstern.

– De närmaste genetiska matchningarna var från Palestina eller Saudiarabien. Han kom definitivt inte från Europa, sade Bradley till National Geographic.

Resultaten kom från DNA som bevarats i hårda ben i innerörat, och bekräftades med analyser av kemiska signaturer i skelettens tänder.

– Den här killen från Främre Orienten utmärker sig verkligen. Han kom från en torr och varm plats, sade Gundula Müldner på University of Reading, som utförde den kemiska analysen.

– Han passar bäst in på Nildalen eller en liknande miljö. Vi kan inte precisera exakt, men någonstans i Främre Orienten.

Experter menar att de senaste fynden kan vara de första DNA-bevisen på romarrikets kosmopolitiska karaktär, och visar att även romare som inte tillhörde eliten reste stora sträckor.

– Det bekräftar romarrikets kosmopolitiska karaktär också i dess mest nordliga område, sade professor Matthew Collins på forskningsinrättningen BioArCh på institutionen för arkeologi vid York, samordnare av den vetenskapliga analysen, i ett uttalande.

– Det här är det första förfinade genomiska beviset för omfattande rörlighet i forntiden och även den första ögonblicksbilden av brittiskt genom från de första århundradena efter Kristus, och det indikerar en kontinuitet med ett prov från järnåldern, innan migrationerna under den anglosaxiska perioden.

Tidigare analyser av skeletten tyder på att de kan ha varit gladiatorer eller soldater, och att vissa av männen växte upp i kallare klimat, kanske i Tyskland eller längre österut på den europeiska kontinenten. Analyserna visade också att man hade dålig hälsa i barndomen och att många hade bruna ögon och svart eller brunt hår, medan vissa hade blåa ögon och blont hår.