Långt från Bislet till Peking
Fackelstafetten för mänskliga rättigheter, arrangerad av CIPFG, gick genom Oslo på lördagen. (Foto: Epoch Times)


Säg Bislet och idrottsälskare får något nostalgiskt i blicken. Idrottsmän kämpar år efter år igenom för att uppnå sitt mål, vilket ofta är de olympiska spelen. Nästa år ska de utspelas i Kina, en diktaturstat, och därmed försätter den olympiska kommittén idrottsmännen i ett moraliskt dilemma.

1952 var det enklare, när den olympiska elden tändes på Bisletstadion i Oslo. På lördagen tändes återigen en fackla. Denna gång för de mänskliga rättigheterna. Den fördes till Oslos centrum, där en manifestation för de mänskliga rättigheterna hölls.

Norge var under andra världskriget under nazitysklands ockupation och då förlorade norrmännen kontrollen över sina mänskliga rättigheter. Reidar Smith som då var motståndsman sände en hälsning.

– Dagens kinesiska ledare visar med all tydlighet att deras vandring i livet går i mörkret och deras mänskliga ofördragsamhet är stor och skräckinjagande.

En kinesisk flykting boende i Bodö, Janui, bekräftar detta när han berättade om den våldsamma misshandel han utsatts för. Under den sade hans fångvaktare:
– Om vi slår ihjäl dig, hålls vi inte ansvariga för det.

På söndagseftermiddagen kommer facklan till Stockholm och därefter till Helsingfors i Finland på tisdag.