Långsiktiga hälsokontroller startar i Fukushima
Demonstranter kräver av utbildningsministern att man skyddar barn från strålning i maj 2011. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP)


Enligt japansk media ska regeringen i den japanska prefekturen Fukushima, platsen för det skadade kärnkraftverket, ha börjat med vad som sägs vara en flera decennier lång övervakning av invånarnas hälsa.

Tio personer från en stad, som anses vara särskilt utsatt för strålningen, har fått sina interna organ noggrant undersökta för att se hur mycket strålning de har absorberat, enligt Japan Times.

Prefekturen planerar att utföra samma undersökning på omkring 100 slumpmässigt utvalda personer från strålningsutsatta områden. Detta är en del av en preliminär studie som senare ska användas för en större undersökning av invånarna i Fukushima. Undersökningen kan komma att ta upp till 30 år att genomföra, enligt tidningen Asahi. Omkring 2 miljoner människor lever i det drabbade området.

Enligt tidningen Times förväntas den insamlade informationen från hälsokontrollerna hjälpa läkarna att bättre förstå de långsiktiga effekterna som strålningen har på den mänskliga kroppen.

Den 24 juni tillkännagavs att man planerar att förse 280 000 barn och ungdomar med så kallade dosimeters, apparater som mäter strålning, för att kontrollera hur höga strålningsdoser de absorberar, enligt rapport från det japanska mediabolaget NHK.

Enligt rapporteringen har vissa kommuner redan delat ut dosimeters till oroliga föräldrar.

Översatt från engelska