Långsam upprensningsprocess efter oljeutsläppet i Dalian
En oljefläck i Gula havet utanför Liaoningprovinsen i Kina efter det stora utsläppet från rörledningsexplosionen i hamnen i Dalian. (Foto: AFP/Getty Images)


Efter en explosion i en rörledning i den kinesiska staden Dalian i förra veckan har minst 1500 ton råolja runnit ut i havet. Fiskare och räddningsarbetare rapporterar om en långsam städningsprocess med ineffektiva metoder som halmmattor, ätpinnar och slevar.

– Vår familj har åtta båtar som rensar olja ur havet. Min familj lämnar hemmet klockan fem på morgonen och varenda hink vi har i huset används till oljerensning, sade en kvinna vid namn Yuan till Epoch Times. 

Yuans famlij sysslar med fiske och bor på Jinshitans guldkust i Dalian, ett område som är känt för fisk och skaldjur. Hon säger att myndigheterna inte gör tillräckligt för att hjälpa fiskarna i upprensningen.

Den 19 juli meddelade kinesiska statens havsadministration att den senaste beräkningen av oljebältets storlek är 430 kvadratkilometer. En tyfon den 20 juli förvärrade problemet och nu har små oljefläckar spritt sig i området.

Man har hyrt migrantarbetare för att samla upp olja med slevar, medan andra enligt uppgift går omkring med gummihandskar och försöker plocka upp klumpar med ätpinnar. Allt eftersom bältet sprider sig till kusten verkar det allt mer osannolikt att jobbet ska kunna bli klart snabbt.

På grund av den ineffektiva reningsprocessen har oljekontaminationen på vissa områden blivit såpass tjock som 30 cm vid stranden, enligt Shenyang Evening News den 22 juli.

Fiskare sade till Epoch Times att de ekonomiska förlusterna till följd av utsläppet som väntat är enorma. 

– Vi odlar sjögurkor vid stranden och måste regelbundet byta vatten från havet. Nu är havet förorenat så vi kan inte byta vatten. Förlusterna är enorma, sade en lokal affärsman i en telefonintervju. 

Zhong Gu, som företräder Greenpeace i regionen, har liknande farhågor. Organisationens undersökningar visar att trots att Jinshitan ligger omkring 35 km från explosionsplatsen har över 10 000 fiskodlingar förorenats.

– Stanken av råolja ligger tung över stranden, och det finns många skadliga ämnen i den som är cancerogena bara man andas in för mycket dem, sade han till Radio Free Asia.

Enligt en utlandskinesisk hemsida har propagandaansvariga begränsat rapporteringen om incidenten på kommunistpartiets officiella nyhetsbyrå Xinhua.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39793/