Lång återuppbyggnad i cyklonen Pams kölvatten
En man och hans son undersöker det som före cyklonen Pam var deras hem i Port Vila den 16 mars 2015. Cyklonen Pam slog till mot ögruppen Vanuatu i södra Stilla havet den 14 mars. Biståndsorganisationer säger att det kan vara den värsta katastrofen någonsin i området. (Foto: Dave Hunt-Pool /Getty Image)


Monstercyklonen Pam drabbade den lilla ö-gruppen Vanuatu den 14 mars. Samantha Johnson i Vanuatus huvudstad Port Vila hade turen att vara vid liv efter tolv timmar hopkrupen i en bunker som hon aldrig trodde hon skulle behöva använda.

I en telefonintervju berättar hon att hon och hennes familj hölls vakna hela natten av det extrema oljudet som pågick medan cyklonen förstörde allt utanför.

När de till slut vågade sig ut vid fyra-tiden på morgonen såg de en scen som kunde varit tagen från en skräckfilm. Grannens tak låg i spillror över deras uppfart. Överallt var kraftledningarna nedrivna och den annars så frodiga tropiska vegetationen var helt avskalad.

– Förstörelsen i Port Vila är helt obeskrivlig. Ett banyanträd som troligen var över hundra år har ryckts upp och står nästan mitt i vägen med rötterna rätt upp i luften, sade Samantha Johnson.

Hittills har elva personer bekräftats döda och minst 3 300 har blivit av med sina hem. Hjälporganisationer varnar för att dödstalet kan öka när kommunikationen med andra öar längre bort, kommer igång.

Cyklonen värsta i mannaminne

Ö-gruppen Vanuatu ligger väster om Fiji, 1 750 kilometer öster om norra Australien. Den består av 65 bebodda öar med en befolkning på cirka 266 000 personer.

Cyklonen Pam är den värsta i mannaminne och förväntades röra sig mellan Vanuatu och Fiji men plötsligt ändrade den riktning och svängde mot sydväst och träffade ön Efate där huvudstaden Port Vila ligger och andra öar söderut.

Ihållande vindbyar på över 250 kilometer i timmen, skyfall och enorma svallvågor slog till mot öarna.

Klimatförändringar

Vanuatus president Baldwin Lonsdale befann sig ironiskt nog på en katastrofkonferens i Japan. Han beskrev cyklonen som ”ett monster som har ödelagt vårt land”.

– De flesta byggnader har förstörts, husen, skolan och vårdanläggningar, sade han med bruten röst.

Han skyller den extrema väderhändelsen på klimatförändringarna.

– Vi ser att havsnivån stiger, cyklonsäsongerna, värmen, regnet… allt är påverkat. I år har det varit mer än någonsin. Ja, klimatförändringen har bidragit till det här.

Vanuatu är sårbart för extrema händelser. Det är en vulkanisk ö-grupp med flera aktiva vulkaner både över och under havsytan.

Stora skador

Samantha Johnson som driver anläggningen Surfside med en samling villor på Pango Beach nära Port Vila sade att stranden var helt förstörd. Muren mot havet förstördes och stora stenblock kastades upp på sanden.

– Restaurangen står kvar men den är helt indränkt med saltvatten. En våg på tio till tolv meter slog in över villorna, sade hon.

– Förödelsen kommer att slå hårt mot lokalbefolkningen i månader framöver. Cyklonen har förstört deras viktigaste inkomstkällor – turism och jordbruk. Alla går omkring som zombies och vet inte hur de ska se på saken.

Oro för människorna på de yttre öarna

Lokalinvånaren Chloe Morrison, biståndsarbetare från World Vision, sade att de var extra oroliga för befolkningen på de yttre öarna eftersom människorna där lever i traditionella byar längs kusten.

– Vi har inte kunnat få en klar bild av vad som hänt där, sade hon i telefon från huvudstaden tre dagar efter cyklonen. Kommunikationerna fungerar fortfarande inte och det är kolsvart just nu eftersom vi inte har el. Människorna på de yttre öarna är mest utsatta för de enorma flodvågorna.

Hela byar har utplånats på Efate, broar och vägar har förstörts. Strandremsan där kryssningsbåtarna lägger till och lokalbefolkningen säljer hantverk var en enda röra.

En utmaning att bygga upp landet

Internationella hjälporganisationer, bland annat  Röda Korset  och FN är på plats och några myndigheter hade lyckats få dit förnödenheter innan cyklonen slog till.

Australien har erbjudit 5 miljoner dollar i bistånd till icke-statliga organisationer och skickat tre militärflygplan med de primära behoven mat, vatten och tak över huvudet. Men Morrison säger att den omfattande förödelsen blir en svår utmaning.

– Det kommer att krävas hårt arbete att återuppbygga inte bara en stad utan ett helt land, sade hon.

Översatt från engelska.