Landshövdingen välkomnade Shen Yun till Linköping
Björn Eriksson tackade organisatörerna för att Linköping fått möjligheten att se showen. (Foto: Yvonne Kleberg/Epoch Times Sverige)


Shen Yun Performing Arts show togs på fredagkvällen emot i Linköping av en entusiastisk publik som gav stående ovationer. Många i publiken var i tårar efter föreställningen.

Den karismatiske landshövdingen Björn Eriksson, som har valts till årets Linköpingbo och årets östgöte, välkomnade Shen Yuns show under pausen på VIP-mottagningen.

Björn Eriksson, som tidigare även arbetat som rikspolischef, reser ofta till Kina och är intresserad av kinesisk kultur. 

– Det är oerhört fascinerande när man får inblick i den kinesiska kulturen och när man ser föreställningen får man många reflektioner. Personligen är jag fascinerad över den masseffekt som en sådan föreställning åstadkommer med underbara kläder, underbar regi och vacker musik, sade Björn Eriksson i sitt tal.

Han var imponerad av att Shen Yun har tre ensembler som turnerar världen runt.

– De är ju trehundra personer som åstadkommer detta vilket är alldeles fantastiskt. Jag är väldigt, väldigt glad över att de har plockat ut Östergötland och Linköping och tackar dem som har gett oss den här möjligheten (att se showen).

I intervjun med Epoch Times berättar han om hur Kinas ambassad förra året försökte stoppa föreställningen.

– Det var det att man gjorde olika försök att stoppa en sådan här turné förebärande olika invändningar som ju dels strider mot våra värderingar när det gäller kultur och konst och då fanns det ju all anledning att  säga ifrån.

Landshövdingen agerade då i frågan.

– Jag sade till att jag tyckte det var dumheter och det sade jag klart och tydligt. Men framför allt tror jag det var mängden reaktioner som avgjorde.

Enligt landshövdingen har liknande saker inte hänt i år, inte i Östergötland i alla fall.

– Det beror på att det visats att man kan inte det, man kan inte ta bort konst, man kan inte diktera bort den formen. Konst och kultur söker sin egen väg och försöker man hindra det då reagerar folk. Förra gången reagerade östgötar i gemen ganska kraftfullt och det tror jag hade sin effekt.

Nyligen besökte Björn Eriksson Kina, men han har ej fått några återverkningar av att han sade i från till den kinesiska regimen förra året. Han förklarar varför:

– Ja vi har ju haft våra debatter tidigare, men de vet ju att jag är en relativt ostyrbar person.

Efter första halvan av föreställningen var landshövdingen mycket nöjd med föreställningen.

– Vi är ju vana vid den europeiska kulturen och när man ser en annan kultur som framförs på ett sådant här professionellt sätt då bli man imponerad.

Han tyckte speciellt om ett inslag som refererar till vad som händer i nutida Kina, där en familjefar utövar Falun Dafa,  en  traditionell andlig metod. De fina scenerna som utspelar sig i slutet av inslaget förmedlar budskapet om hopp och en tro på att goda människor slutligen belönas. 

Jag blir varm om hjärtat. Det var just referensen till bristande demokratiska rättigheter som framfördes på ett väldigt elegant sätt.

 

Epoch Times är Shen Yun Performing Arts mediapartner. 20-21 mars uppträder Shen Yun Performing Arts på Konsert & Kongress i Linköping. För mer information besök www.shenyunperformingarts.org