Landshövding Per Unckel om Shen Yun: ”Det är viktigt att se den”
Per Unckel med sin fru Titti Unckel efter Shen Yun Performing Arts föreställning på Cirkus i Stockholm, den 27 april. (Foto: Epoch Times)


– En fantastisk kombination av tradition och nyskapande, sade landshövdingen Per Unckel efter att ha sett Shen Yun Performing Arts föreställning på Cirkus i Stockholm 27 april. I sällskap hade han hustrun Titti Unckel.

Det var första gången paret såg en Shen Yun-show och båda tyckte det var en upplevelse. Shen Yun är känd för sina färgstarka dräkter. Hundratals rikt dekorerade, handgjorda plagg från Kinas olika dynastier och etniska grupper visas i danserna.

– Fantastiska dräkter i siden, det är sådant man inte brukar se annars och i en sådan myckenhet och sådana färger. Bara dräkterna är en upplevelse, sade Per Unckel.

Han tyckte att det fanns viktiga och tankeväckande frågor i föreställningen som berörde universella frågor om frihet, och bristen på den i Kina.

– Det viktigt att se den därför att även om vi umgås med Kina som med andra länder så är det viktigt att påminna sig att man inte kan göra allt i Kina i dag. Det innebär inte att man avskär sig från dagens Kina, men det innebär att man kommer ihåg när man umgås med dagens Kina att det finns brister som vi egentligen inte accepterar, sade Per Unckel.

– Det är viktigt, för de mänskliga rättigheterna är universella. De gör inte skillnad på land. Man måste påminna sig om att det är förändringar som borde ske i Kina.

I föreställningen ges glimtar från de urgamla legenderna om tiden då den kinesiska kulturen skapades för mer än 5 000 år sedan, fram till den nutida berättelsen om Falun Dafa och det förtryck metodens utövare utsätts för i Kina.

– Det fanns en dramatik med i bilden, de episoderna som behandlade mänskliga rättigheter, sade Titti Unckel.

Det kinesiska instrumentet erhu, även känt som den kinesiska violinen, har förtrollat många hjärtan genom åren bland publiken och grep även tag i Titti Unckel.

– Fantastiska solister var det ju också, speciellt kvinnan som spelade på det här två-strängade instrumentet. Det är ju mäktigt att man kan få fram så fantastiskt ljud av ett sådant instrument. Hon är otroligt skicklig; det tyckte jag var väldigt väldigt fint, sade hon.

Även dirigenten och sångsolisterna var ”underbara” tyckte Titti.

Och Per Unckel instämde entusiastiskt:

– Ja! Dirigenten var en personlighet!

– Som en sol, sade Titti.

Paret uppskattade att danskompaniet hade en orkester med sig.

– Det är så fantastiskt att man har med sig en hel orkester. Jag vet vad det kostar, sade Per Unckel.

– Den stora styrkan är väl just att det är så mycket som kombineras i en sak. Färgerna, musiken, dramat; det är det som gör det minnesvärt, avslutar paret efter en annorlunda kväll på Cirkus.

Fakta:

Per Unckel är moderat politiker och ämbetsman. Sedan 1 januari 2007 är han landshövding i Stockholms län.

Shen Yun Performing Arts Touring Company i Europa, åker vidare till Wien med föreställningar  1-4 maj.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.