Läkemedelsföretag anlitade spökskrivare
Läkemedelsföretag har anlitat s.k spökskrivare som lyft fram fördelarna och tonat ned neckdelarna med hormonläkemedel. Artiklarna fick stor spridning bland läkarna som i sin tur förskrivit medlet till miljontals kvinnor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Philippe Desmazes/ AFP)


När medicinska tidskrifter publicerar vetenskaplig information om läkemedelsforskning tar de flesta läsare för givet att informationen är saklig och korrekt. Dessvärre har det visat sig att läkemedelsföretag betalat så kallade spökskrivare för att skriva förvrängd information där fakta undanhålls och läkemedel skönmålats.

I juli 2009 beslutade en federal domstol i USA att offentliggöra 1500 dokument i samband med en stämningsansökan mot läkemedelsföretaget Wyeth (nu en del av Pfizer), rapporterar NaturalNews.

Processen inleddes i juli förra året sedan 14 000 fall av bröstcancer ansetts vara relaterade till användande av ett hormonpreparat mot klimakteriebesvär.

En undersökning av dessa dokument, som just publicerades i PLoS Medicine, visar hur läkemedelsföretag använt spökskrivare för att författa artiklar som i förklädd form gör reklam för läkemedel.

Adriane Fugh-Berman, docent vid institutionen för fysiologi vid Georgetown University Medical Center i Washington DC, har analyserat ett dussintals spökskrivna artiklar om hormonläkemedlet Prempro.

Hon fann att artiklarna hade manipulerats för att lyfta fram fördelarna och samtidigt tona ned de skadliga verkningarna av Prempro. Dessutom hade artiklarna medvetet skrivits på så sätt att de satte konkurrerande behandlingar i ett negativt ljus. Artiklarna fick stor spridning till läkare som i sin tur föreskrev läkemedlet till miljontals kvinnor.

Granskningen visar att spökskrivarna fått betalt upp till 20 000 dollar per artikel.