Läkemedel mot parasitinfektioner gav Nobelpris i medicin
2015 års tre Nobelpristagare i medicin eller fysiologi är William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu för deras upptäckter kring behandling av parasitsjukdomar. (Foto: Joakim Nackstrand/ frilans)


Halva nobelpriset i medicin eller fysiologi gick delat till William C Campbell och Satoshi Omura, för ett nytt läkemedel mot infektioner orsakade av parasitmaskar, som elefantiasis, flodblindhet och malaria. Andra halvan gick till Youyou Tu för ny malariabehandling med traditionell kinesisk örtmedicin.

”Campbell, Omura och Tu har tagit behandlingen av parasitsjukdomar till en helt ny nivå. Det globala genomslaget av upptäckterna samt deras nytta för mänskligheten är gigantiska.” Så löd en del av Nobelförsamlingens prismotivering.

Årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi tillkännagavs den 5 oktober på Karolinska institutet i Stockholm. Tillställningen sändes live på SVT.

William C Campbell föddes på Irland 1930 och jobbar idag på Drew University i Madison, New Jersey, USA. Satoshi Omura föddes i Japan 1935. Han är professor vid Kitasato University i Tokyo, Japan. Youyou Tu föddes 1930 i Kina och är chefsprofessor vid China Academy of Traditional Chinese Medicine.

Youyou Tu är den 12:e kvinnan genom historien som belönats med Nobelpriset i medicin eller fysiologi